Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με το Νίκο Δένδια είχε σαφή σημεία μέσα από τα οποία Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουν τον ρόλο τους στην γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το δεύτερο αφορά την προσπάθεια αλλαγής πλεύσης της Ευρώπης ώστε να δημιουργηθεί αμυντικός βραχίονας.
Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης: «Είμαι σίγουρος ότι έχεις ενημερωθεί για τους άμεσους στόχους μας που είναι η επέκταση της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου” και της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης” και κάποια άλλα θέματα εξοπλισμών που θα ήθελα να συζητήσουμε. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο γιατί υφίσταται την κατοχή εδώ και 50 χρόνια, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν και τις εξελίξεις στην περιοχή μας».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως: «Η προσέγγιση της ΕΕ ήταν σχιζοφρενική στο παρελθόν, επέβαλλε πολύ στενά δημοσιονομικά όρια στις αμυντικές δαπάνες. Δεν μπορεί να επιτευχθεί αμυντική αυτονομία που όλοι θέλουμε. Άρα ελπίζω ότι η ΕΕ έχει επανέλθει στον κανόνα της λογικής».
Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής άμυνας είχε διμερής επαφές στο Κυπριακό υπουργείο άμυνας. Η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δυο υπουργών.
Ο Βασίλης Πάλμας, υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε πως: «Οι εμπειρίες που αποκόμισα τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την ανάγκη για ευρύτερες συνεργασίες σε περιφερειακό- διεθνές επίπεδο ως μέσο επίλυσης των διαφορών».
Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του, η Λευκωσία να μετέχει στο Κέντρο Καινοτομίας στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει την Κυπριακή πλευρά για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας: «Πάντοτε διατυπώνω την άποψη ότι τα «ήρεμα νερά» και οι «ήρεμοι αιθέρες» είναι χρήσιμα. Αλλά η τουρκική συμπεριφορά στην Κάσο, προχθές βόρεια της Κρήτης και η αντίδραση της στα ζητήματα των περιβαλλοντικών πάρκων δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο».
Εντωμεταξύ, σε αναζήτηση ημερομηνιών βρίσκονται Αθηνά και Άγκυρα ώστε να καθοριστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: «Οι δυο πλευρές έχουν θέσει πιθανές ημερομηνίες για την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των οποίων και ο Απρίλιος. Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωμένη ημερομηνία».
Από την τουρκική πλευρά ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι τον Απρίλιο οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν, με την Αθήνα να μην επιβεβαιώνει.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Υπάρχουν επίμαχα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Ενώ το κάνουμε αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε τις προκλητικές κινήσεις».
Ο Αίολος ανάγκασε τόσο τα μισθωμένα από την Ελλάδα ερευνητικά, όσο και την τουρκική φρεγάτα ν’ απομακρυνθούν από τα διεθνή ύδατα βόρεια της Κρήτης. Οι ισχυροί άνεμοι σ’ όλο το Αιγαίο καθιστούν δύσκολη την συνέχιση των ερευνών, ενώ η συνέχεια θα δοθεί όταν κοπάσει ο καιρός…