Του Άγγελου Προβιά
Ο Χρήστος Ceasarios Αντωνιάδης βέρος Λαρισαίος, κατοικεί τα τελευταία 17 χρόνια στην Σαντορίνη και παραμένει στο νησί αυτές τις κρίσιμες ώρες, ενώ η οικογένεια του αναχώρησε χθες για τα πάτρια εδάφη.
Η Σχολή Καλών Τεχνών που διατηρεί στο νησί έχει σταματήσει τα μαθήματα λόγω της κατάστασης, αλλά ο ίδιος επιλέγει συνειδητά να μείνει στην Σαντορίνη και να προστατέψει το σπίτι του. Όπως αναφέρει ο ίδιος στη LarissaPress, γονείς με μικρά παιδιά καθώς και άτομα που εργαζόταν εποχιακά αναχώρησαν πρώτοι, ωστόσο αρκετός κόσμος παραμείνει στο νησί έτοιμος να συνδράμει και να βοηθήσει τον συντοπίτη του.
Έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στο ζήτημα
«Τέτοια οργάνωση ούτε στην Σουηδία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στο ζήτημα των σεισμών.Πολλοί επιστήμονες, ηφαιστειολόγοι και σεισμολόγοι, βρίσκονται στο νησί ώστε να συνδράμουν καθημερινά στην διερεύνηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ σε σχέση με τους σεισμούς του 2011-12 που είχαν διάρκεια πάνω από ένα χρόνο, η προσέγγιση από το κράτος ήταν τελείως διαφορετική.
«Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είναι μαθημένοι σε αυτές τις καταστάσεις, οι παλιότεροι έχουν ζήσει και τον μεγάλο σεισμό του 1956 ωστόσο είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο της τόσο συχνής σεισμικής δραστηριότητας, να συμβαίνει δηλαδή ανά 10 με 20 λεπτά.Παρόλα αυτά η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν έγκαιρη και νιώθουμε ασφαλείς γιατί βρίσκονται και οι ειδικοί στο νησί και μας ενημερώνουν καθημερινά για την κατάσταση. Η εικόνα που προβάλλεται στα κανάλια ίσως φανεί σε αρκετό κόσμο υπερβολική, αλλά για εμάς που μένουμε Σαντορίνη και το ζούμε είναι μια καθημερινότητα καθώς έχουν συμβεί ανάλογες καταστάσεις και στο παρελθόν. Το 2011-12 η σεισμική συχνότητα στο νησί ας πούμε κράτησε ενάμιση χρόνο με σεισμούς ανά 2 ώρες, ανά μια μέρα… Το σίγουρο είναι ότι δεν θα προκύψει κάτι από την ενεργοποίηση του ηφαιστείου, που να μην μπορούνε να το προβλέψουν, σε αντίθεση όμως με έναν μεγαλύτερο σεισμό, ο οποίος δεν μπορεί να προβλεφτεί, γι αυτό υπάρχει και αναστάτωση» αναφέρει ο Χρήστος Αντωνιάδης.
«Μέσα στην ευρύτερη αναστάτωση που επικρατεί είμαι αισιόδοξος πως ακόμα και αν γίνει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που αναφέρουν, λόγω του ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν ζήσει παρελθοντικά αρκετούς σεισμούς, μετά το 1970 ότι σπίτι φτιάχνονταν είχε στιβαρά υλικά κατασκευής και δεν υπάρχουν πολυκατοικίες στο νησί (μέχρι διώροφο άντε τριώροφο σπίτι θα δεις), δεν θα υπάρξουν ανυπέρβλητες καταστάσεις. Είναι επικίνδυνα μόνο στην Καλντέρα και στα Πρανή καθώς όλα τα κτήρια έχουν χτιστεί πιο πρόσφατα και το γεγονός αυτό έχει επιβαρύνει την κατάσταση γιατί είναι λίγο πιο εύκολο να έχουμε κατολισθήσεις. Γι αυτό λένε άλλωστε και οι ειδικοί, αδειάστε τις πισίνες και δίνουνε εντολές να μην πηγαίνει ο κόσμος για περπάτημα εκεί πέρα.Το καλό πάντως είναι ότι δεν έχουμε έντονο τουρισμό στο νησί αυτή την περίοδο, οι τουρίστες είναι λιγοστοί και πάλι καλά αποφεύχθηκε ο ευρύτερος πανικός».
Οι «μύθοι» για τα αεροπορικά εισιτήρια
«Τα αεροπορικά εισιτήρια δεν ακριβύνανε ξαφνικά απλώς πολλοί έκλεισαν εισιτήρια για την επόμενη μέρα πάνω στον πανικό και όπως είναι λογικό η τιμή ήταν υψηλή.Την δεύτερη μέρα έγιναν πολλές διαμαρτυρίες, άρχισε και το σύστημα να λειτουργεί αλλιώς, το κράτος έδωσε εντολή να μην γίνονται αισχροκέρδειες και έτσι μειώθηκαν αισθητά οι τιμές. Πρόσθεσαν αυτές τις μέρες και έξτρα δρομολόγια και για πλοία και για αεροπλάνα…Η οικογένεια μου που θα αναχωρήσει σήμερα αεροπορικώς έκλεισε εισιτήριο με μόλις 50 ευρώ» επισημαίνει ο Λαρισαίος καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη.
Ανησυχία στον ορίζοντα
Ο ίδιος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της κατάστασης ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη στον ορίζοντα. Ο βασικότερος λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί η επιστημονική κοινότητα να προβλέψει έναν σεισμό γι αυτό και οι κάτοικοι της Σαντορίνης ενθυμούμενοι σίγουρα τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε η γειτονική Τουρκία, απεύχονται τα χειρότερα. Οι ευχές όλων των Λαρισαίων για ομαλοποίηση της κατάστασης θεωρούνται δεδομένες.