Η παραίτηση του Χρήστου Τριαντόπουλου από το υπουργικό του αξίωμα, λόγω της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το «μπάζωμα στον χώρο του δυστυχήματος», δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από περίπου μία εβδομάδα, η κυβέρνηση είχε δείξει την πρόθεσή της να μην αφήνει πλέον τίποτα να «πέσει κάτω», ώστε να αντιμετωπίσει εν τοις πράγμασι και όχι με λόγια την κατηγορία της συγκάλυψης.
Με δεδομένο, λοιπόν, πως ήταν σίγουρο ότι το Μαξίμου θα δεχτεί την Προανακριτική για το «μπάζωμα», που αποτελεί βασική κριτική της αντιπολίτευσης, ο δρόμος για την αποχώρηση του κ. Τριαντόπουλου από το υπουργικό πόστο είχε ανοίξει ήδη από την Τετάρτη το βράδυ. Ο υφυπουργός ενημέρωσε, μάλιστα, σχετικά για την πρόθεσή του και αυτό που έμενε ήταν να συνταχθεί η ανακοίνωση, που βγήκε χθες το πρωί. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εντάσσουν την επιστολή παραίτησης του υφυπουργού στο ευρύτερο πλαίσιο, στο οποίο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και εδράζεται στο δίπτυχο ότι «δεν έχει γίνει καμία συγκάλυψη» και «θα γίνουν όλες οι κινήσεις, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Αυτό υποστήριξε και ο προσωρινός –αφού τυπικά θα παραιτηθεί με τη σύσταση της Προανακριτικής– πλέον υφυπουργός στην επιστολή του, λέγοντας ότι «η παρουσία μου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πεδίο του δυστυχήματος, ημέρες μάλιστα μετά το τραγικό δυστύχημα, και οι αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους της, σήμερα χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς λόγους, ως πειστήριο μιας υποτιθέμενης και στην πραγματικότητα ανύπαρκτης συγκάλυψης», προσθέτοντας πως δηλώνει ενεργά παρών «για την αποκατάσταση της αλήθειας, στηριζόμενος στη λογική, στις αποδείξεις και στα γεγονότα».
Απαντήσεις
Η κυβέρνηση, πάντως, έδειξε τόσο με την πρώτη διαρροή μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ όσο και με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, πως θα απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους. Αρχικά, πηγές της κυβέρνησης αποδομούσαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι εδράζεται στο ότι ο κ. Τριαντόπουλος πρόσφερε «ψυχική συνδρομή» κατά τη διάρκεια του «μπαζώματος». Η πλήρης στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του υφυπουργού φάνηκε αργότερα, στις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη. «Εάν δεν είχε παρατηθεί ο κ. Τριαντόπουλος, το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ότι κρύβεται. Τώρα που παραιτήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας και για να αποδείξει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, το ΠΑΣΟΚ με μικρόψυχο τρόπο, που παραπέμπει σε παλιές εποχές, λέει ότι είναι νίκη», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας πως «δεν είδαμε κανένα στοιχείο, αλλά μάθαμε για ψυχική συνδρομή. Ασχολίαστο. Μάθαμε και για διά παραλείψεως τέλεση αδικήματος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «το ναι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ» είναι για να δείξει η κυβέρνηση πως δεν φοβάται τίποτα και «ότι θέλουμε να έρθουν όλα στο φως και να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορεί για συγκάλυψη», καταλήγοντας πως «το ναι δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε αυτό που κατατέθηκε».
Σε αυτό, ωστόσο, που επιμένουν στην κυβέρνηση είναι πως όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια αποκόμισης πολιτικού οφέλους. Χθες, μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός κομμάτων για το «ποιος θα εργαλειοποιήσει περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο», χαρακτηρίζοντας νικητή το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, από το ραντάρ της κυβέρνησης δεν διαφεύγει ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που επιβεβαιώνει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι πάνω στην τραγωδία των Τεμπών εκτυλίσσεται μια πολιτική μάχη για τα ηνία της αντιπολίτευσης.