Τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα μετά τα πρόσφατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στις πλατείες όλης της χώρας, αλλά και της τηλεοπτικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών: το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται πλέον και επανακαθορίζεται βάσει των εξελίξεων στην πολύκροτη υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος.
«Έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια»
Η κυβέρνηση πιέζεται πλέον σημαντικά και μοιάζει αποσταθεροποιημένη, ενώ το πρώτο απτό δείγμα της κυβερνητικής ανατάραξης καταγράφεται με την παραίτηση του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, ενός προσώπου που μπαίνει για τα καλά στο κάδρο της υπόθεσης των Τεμπών.
Την ίδια ώρα έχει προεξοφληθεί ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, με τις περισσότερες διαρροές να συντείνουν στην σκέψη του Πρωθυπουργού να αλλάξει ριζικά τη δομή του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς θεωρεί πως οι στενοί του συνεργάτες «έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια» αναφορικά με τα Τέμπη, κάτι που, σύμφωνα πάντα τις ίδιες πληροφορίες, εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Νέα στοιχεία – Νέα ερωτήματα
Την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να ανασυνταχθεί, η εμφάνιση νέου τηλεοπτικού υλικού από το μοιραίο δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας την βραδιά του δυστυχήματος, έρχεται να προκαλέσει νέα ένταση και πληθώρα ερωτηματικών, ικανά να αποκρυπτογραφήσουν τις μελλοντικές (πολιτικές) εξελίξεις.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο των νέων βίντεο που κατατέθηκαν στον ειδικό ανακριτή, φαίνεται πως η εμπορική αμαξοστοιχία δεν κουβαλούσε καμία δεξαμενή μέσα στην οποία θα μπορούσε να υπάρχει παράνομο φορτίο, ικανό να προκαλέσει την τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων.
Στο σημείο αυτό προκύπτει μια σειρά νέων ερωτημάτων:
Γιατί αυτά τα βίντεο δεν εμφανίστηκαν εδώ και δυο χρόνια, ενώ ο ανακριτής είχε ζητήσει με καθυστέρηση και αυτός, το υλικό των σκληρών δίσκων της εταιρείας φύλαξης, α’ όπου τελικά προκύπτει και το συγκεκριμένο υλικό;
Γιατί το ειδικό εργαστήριο της Γάνδης επιβεβαιώνει την έκρηξη ως συνέπεια της ύπαρξης παράνομου εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία, ποσότητας περίπου τεσσάρων τόνων;
Τι θα περιλαμβάνει τελικά το πόρισμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όσον αφορά την ύπαρξη ή μη παράνομου υλικού φορτίου, ικανού να προκαλέσει την έκρηξη και κατά συνέπεια τον θάνατο;
Τι θα συμβεί αν υπάρξει επιβεβαίωση, την ώρα που έχουν καταγραφεί πλέον στη δημοσιότητα τα νέα βίντεο; Και τι, στην αντίθετη περίπτωση;
Και σε κάθε περίπτωση, αφού κανείς δεν μπορεί αν γνωρίζει πόσα και ποια νέα στοιχεία θα προκύψουν στην υπόθεση των Τεμπών, γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε, υπό το βάρος των συγκεντρώσεων, να εμφανιστεί δημόσια και να αδειάσει τον ίδιο του τον εαυτό και τι συνέπειες θα έχει η απόφασή του αυτή στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης;
Πολιτικοί κραδασμοί
Τις απαντήσεις σε δεκάδες κρίσιμα ερωτήματα, θα δώσει η δικαιοσύνη. Ωστόσο πριν ακόμα αυτή αποφανθεί οριστικά για το τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στην κοιλάδα των Τεμπών, θεωρείται βέβαιο πως τα πολιτικό σκηνικό της χώρας θα αντιμετωπίσει πολλαπλούς (νέους) κραδασμούς.
Βασική γενεσιουργός αιτία των πολιτικών αναταράξεων θα είναι η στέρεα πεποίθηση πλέον ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας πως στην υπόθεση των Τεμπών επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Ακόμα και αν υπάρξουν πλήρη αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως τίποτα δεν συνέβη με κυβερνητική παρέμβαση και στόχο την συγκάλυψη, είναι σίγουρο πως ένα κομμάτι της κοινωνίας ούτε θα ακούσει, ούτε θα πειστεί. Η συνθήκη αυτή είναι ικανή , υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου πως η δίκη των Τεμπών θα διεξάγεται κατά τη διάρκεια της επόμενης προεκλογικής περιόδου.
Δημοσκοπήσεις και σενάρια
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα άκρα του πολιτικού συστήματος, με τα δεξιά κόμματα να ενισχύονται ακόμα πιο σημαντικά. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πως καρπώνονται τη λαϊκή δυσφορία, ενώ η δεξαμενή των ψηφοφόρων που δυνητικά θα ψήφιζαν ΝΔ στις επόμενες εκλογές αδειάζει.
Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι προσπαθούν ως σενάρια εργασίας να μετρήσουν το τι θα συμβεί στο πολιτικό σκηνικό αν εμφανιστεί ένα νέο κόμμα της πλατείας, συνδεδεμένο άμεσα με την υπόθεση των Τεμπών ή τι θα συμβεί αν βρεθεί το πρόσωπο εκείνο που θα μπορέσει να ενοποιήσει τον χώρο της άκρας δεξιάς.
Και τα δυο αυτά σενάρια θεωρείται βέβαιο πως θα αρχίσουν να εμφανίζονται όσο περνάει ο καιρός, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του, σημείωσε με νόημα πως «η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο».
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ ο πρώην πρωθυπουργός έκανε έκκληση για «μια νέα ανάγνωση και στάση, χωρίς τα χθεσινά στερεότυπα και τους κομματικούς, μικροκομματικούς ή και προσωπικούς εγωισμούς», ενώ παράλληλα επανέφερε ως ζητούμενο την ανάγκη τα κόμματα της Κεντροαριστεράς να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και «να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», παρέμβαση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προοίμιο του πιθανού μελλοντικού δικού του ρόλου προς την κατεύθυνση ενοποίησης της κεντροαριστεράς.
Το χαρτί των εξελίξεων στο χέρι του Μητσοτάκη
Ανεξαρτήτως των εξελίξεων που αναμένονται στο δικαστικό πεδίο, θεωρείται βέβαιο πως οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που θα συμπληρώνονται δυο χρόνια από τραγικό δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής 57 νέων ανθρώπων, θα δημιουργήσουν νέα μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση.
Ωστόσο όλοι σχεδόν συγκλίνουν στην άποψη πως το χαρτί των εξελίξεων κρατάει ακόμα στα χέρια του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι αυτός που με τις κινήσεις του θα προσπαθήσει να οριοθετήσει το άμεσο πολιτικό μέλλον. Από την επιτυχία ή μη των δικών του χειρισμών θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το νέο πολιτικό σκηνικό που θα αποτυπωθεί με ευκρίνεια στις κάλπες των επόμενων εκλογών, ο χρόνος των οποίων, σύμφωνα με όλο και περισσότερους αναλυτές, αρχίζει και έρχεται πιο κοντά από τον προβλεπόμενο.