Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, που πήγε το Σαββατοκύριακο στην Ντόχα του Κατάρ για τις συνομιλίες σχετικά με τη δεύτερη φάση της κατάπαυσης πυρός, επέστρεψε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν εξήγησε τους λόγους της επιστροφής των Ισραηλινών διαπραγματευτών στο Τελ Αβίβ, ωστόσο πρόκειται για ενέργεια που συμπίπτει με την αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας που σκοπό έχει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ, στόχο είχαν την επίτευξη μια συμφωνίας για το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας εκεχειρίας, έπειτα από την ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλίκων, δήλωσε ότι η πρόοδος καθυστερεί λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων της εκεχειρίας. Επίσης, οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, ώστε η περιοχή να αναπτυχθεί ως ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, έχουν ανατρέψει τις προσδοκίες για το μέλλον της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου.
Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, έχοντας δώσει τη συγκατάθεσή του για τα αμερικανικά σχέδια, προκάλεσε την οργή της Αιγύπτου, που κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέτει εμπόδια στην ομαλή πρόοδο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, λόγω και των καθυστερήσεων στην απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά και της ισραηλινής εναέριας παρουσίας πάνω από τη Γάζα.
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας βρίσκεται ήδη στη μέση της (ξεκίνησε 19 Ιανουαρίου και προβλέπεται να διαρκέσει 42 ημέρες) με την απελευθέρωση 33 ομήρων και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται πολύ συχνά για για παράβαση της συμφωνίας.
Οι συνομιλίες για το δεύτερο στάδιο αφορούν την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και την πλήρης απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια σοβαρής προόδου.
«Υπάρχει ένα αίσθημα δυσπιστίας, ειδικά καθώς η Χαμάς βλέπει την έλλειψη εφαρμογής της πρώτης φάσης της συμφωνίας όσον αφορά το ανθρωπιστικό πρωτόκολλο και την αποδοχή υλικών στη Γάζα σύμφωνα με τη συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος.
Μέχρι στιγμής, 16 από τους 33 ομήρους που θα απελευθερωθούν έχουν επιστρέψει σπίτι τους, καθώς και πέντε Ταϊλανδοί όμηροι που απελευθερώθηκαν εκτός προγράμματος. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε εκατοντάδες αιχμαλώτους και κρατούμενους από τις φυλακές του.
Αλληλοκατηγορίες
Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι καθυστερεί να επιτρέψει να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που είναι ένας από τους όρους της πρώτης φάσης της συμφωνίας, κατηγορία που το Ισραήλ απέρριψε ως αναληθή.
Από τη πλευρά του, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν σεβάστηκε τη σειρά με την οποία έπρεπε να απελευθερωθούν οι όμηροι και ότι ενορχηστρώνει δημόσιες εκδηλώσεις ενώπιον πλήθους όταν οι όμηροι παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό.