Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες είναι ένας 65χρονος που συνελήφθη καθώς σκότωσε τρία σκυλιά στη Νάξο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τα σκυλιά του επιτέθηκαν.
Το περιστατικό είχε καταγγείλει ένας εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος αντιλήφθηκε όλα όσα συνέβησαν στο μαντρί του δράστη στην Άνω Ποταμιά Νάξου και έδωσε τα στοιχεία στις αστυνομικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, ο 65χρονος δικαιολογήθηκε στους αστυνομικούς, ισχυριζόμενος πως τα σκυλιά του επιτέθηκαν, κάτι που αμφισβητείται καθώς είχαν ειδική εκπαίδευση.
Την υπόθεση του 65χρονου ημεδαπού, ανέλαβε πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη, με βαρύτατες κατηγορίες να έχουν απαγγελθεί εις βάρος του.
Τι ορίζει ο νόμος ως κακοποίηση για τα ζώα συντροφιάς
Αρχικά, ενημερωνόμαστε για το τι θεωρείται κακοποίηση και, στη συνέχεια, για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να την καταγγείλουμε. Επίσης, ο δικηγόρος απαντά σε 12 συχνές ερωτήσεις που αφορούν την κακοποίηση των ζώων.
Ο νόμος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο)
Ειδικότερα, στο άρθρο 24 του Νόμου, και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται:
1. α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά είναι η ιπποπέδη. Οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.
β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους. Ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου). Ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων.
Η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη. Η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.