Σε μια αποφασιστική κίνηση για τον έλεγχο των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα και την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέσω αυτού, θα εισαχθούν αυστηρότεροι έλεγχοι και βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα προβλέπονται ποινές φυλάκισης για όσους εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές με cryptos, ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και τις 700.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τις εταιρείες θα αγγίζουν έως και τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ως μέτρο διαπόμπευσης, τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών.
Το νέο πλαίσιο θα απαιτεί από τις πλατφόρμες συναλλαγών με κρυπτονομίσματα να συλλέγουν και να καταγράφουν πληροφορίες τόσο για τον εντολέα όσο και για τον δικαιούχο κάθε συναλλαγής. Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο να αποτραπούν περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και να εντοπίζονται έγκαιρα ύποπτες κινήσεις κεφαλαίων.
Σε περιπτώσεις όπου εντοπιστούν ύποπτες συναλλαγές, οι αρχές θα μπορούν να παρεμβαίνουν προληπτικά, αποτρέποντας τη μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε συμβατικά χρήματα. Επιπλέον, αν διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα, οι εισπράξεις από αυτές τις συναλλαγές θα μπορούν να δεσμεύονται ή να κατάσχονται.
Εποπτεία και κυρώσεις
Οι αρχές που θα εποπτεύουν όλες αυτές τις δραστηριότητες στον χώρο των cryptos θα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος. Όσοι μάλιστα παρέχουν σχετικές υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη άδεια, θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή βαριά χρηματικά πρόστιμα.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης:
Δημόσια ανακοίνωση των παραβάσεων και των υπαιτίων.
Εντολές διακοπής παράνομων πρακτικών.
Πρόστιμα έως το διπλάσιο του οφέλους που αποκόμισαν οι παραβάτες.
Ανάκληση αδειών λειτουργίας για όσες πλατφόρμες δεν συμμορφώνονται.
Απαγόρευση συμμετοχής σε συναλλαγές ή ανάληψης διοικητικών καθηκόντων για υπεύθυνους εταιρειών που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Νέοι κανόνες για τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο της νέας νομοθεσίας που έρχεται και θα γίνει σύντομα νόμος του κράτους, αφορά τη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να παρέχουν σαφείς και διαφανείς πληροφορίες στις διαφημίσεις τους, χωρίς να αποκρύπτουν κινδύνους.
Παράλληλα, οι επενδυτές θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι οι απώλειες από τις συναλλαγές τους δεν καλύπτονται από εγγυητικά ταμεία ούτε για ένα ευρώ (όπως συμβαίνει π.χ. με τις καταθέσεις μας οι οποίες είναι εγγυημένες μέχρι και το ποσό των 100.000 ευρώ, ακόμη και εάν κλείσει η τράπεζα στην οποία τις έχουμε εναποθέσει).
Το νομοθετικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή εντός του έτους φορολογικών ρυθμίσεων για τα κρυπτονομίσματα. Μέχρι στιγμής, η Φορολογική Διοίκηση δεν τα αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές μέσω ανταλλακτηρίων να υπόκεινται σε ΦΠΑ, ενώ τα κέρδη από υπεραξία δεν λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.
Οι αλλαγές που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
Εφαρμογή «πόθεν έσχες» στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια προέρχονται από νόμιμες πηγές.
Αναγνώριση των κερδών από κρυπτονομίσματα, επιτρέποντας στους επενδυτές να τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη τεκμηρίων.
Επιβολή φόρου υπεραξίας 10%-15% στις διαφορές μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης.
Απαλλαγή των συναλλαγών από τον ΦΠΑ, καθώς σήμερα επιβαρύνονται με τον συγκεκριμένο φόρο.
Με τις νέες ρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, θεσπίζοντας ένα αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ο στόχος είναι διττός: από τη μία, η προστασία των επενδυτών και η διαφάνεια στην αγορά, και από την άλλη, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος.