Σε δήλωσή του για την επίθεση της κυβέρνησης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή τοποθέτησή του για τη δικαιοσύνη, ο Θωμάς Παπαλιάγκας αναφέρει τα εξής:
“Η συντονισμένη επίθεση που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από την κυβέρνηση για τη δήλωσή του για τη δικαιοσύνη είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του εκφράζει και μάλιστα με φειδώ και επιείκεια – επ’ αφορμή της υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών – αυτό που η ευρεία πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες πιστεύουν με συντριπτικές πλειοψηφίες ότι στη χώρα μας η δικαιοσύνη δεν είναι αμερόληπτη, ότι είναι υπερβολικά αργή, πολιτικά ελεγχόμενη, ανεπαρκής στην οργάνωση και κοινωνικά άδικη.
Η δήλωσή του ότι είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη νωρίτερα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος δοκίμασε την απογοήτευση στην υπόθεση των παρακολουθήσεών του από την ΕΥΠ και το Predator με την αρχειοθέτηση της μήνυσής του και την άρνηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να την ανασύρει από το αρχείο. Αντίθετα, σωστά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τού αναγνωρίζει το δικαίωμά του στην πληροφόρηση επί των λόγων της παρακολούθησής του. Η στάση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των υποκλοπών λοιπόν κάθε άλλο παρά τη βοηθά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αντίστοιχα ατυχείς στιγμές της υπήρξαν πρόσφατα (υπόθεση Novartis, Παπαγγελόπουλου κλπ.).
Οι θεσμοί είναι οντότητες και έννοιες δυναμικές και πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν την καθαρότητα και την αμεροληψία τους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας, τα παραδείγματα των εκτροπών, ιδίως στα ανώτατα επίπεδα, είναι πολλά. Έτσι, η δικαιοσύνη – υπό την πίεση της πολιτικής εξουσίας ή, πάντως, υπό το έντονο φλερτ της (όπως στην περίπτωση της Βασιλικής Θάνου και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και στις πολυάριθμες τοποθετήσεις συνταξιούχων αρεοπαγιτών σε ανεξάρτητες αρχές) – κάποιες φορές άγεται σε άδικες αποφάσεις, οι οποίες επίσης προκαλούν το κοινό αίσθημα και έχουν ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν.
Κανείς όμως δεν αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ίδια δήλωσή του έκανε πολύ σοβαρές και ουσιαστικές προτάσεις θεσμικής θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης: α) Στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, η οποία δεν θα επιλέγεται από το κυβερνών κόμμα, αλλά με άλλο τρόπο ώστε να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα. β) Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα έχουν δικαίωμα να αναλάβουν δημόσια θέση για τέσσερα χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους. γ) Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να συμμορφώνεται προς την τελευταία συνταγματική επιταγή και να είναι ξεκάθαρο ότι οι χρόνοι παραγραφής των εγκλημάτων των υπουργών θα εξισωθούν με των υπολοίπων πολιτών.
Οι απειλές της κυβέρνησης προς τους πολίτες για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» δεν απεικονίζουν ένα ΠΑΣΟΚ που λέει την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, όμως ταυτόχρονα κάνει προτάσεις για την ουσιαστική αλλαγή των πραγμάτων.
Το μοναδικό όπλο της Νέας Δημοκρατίας για να παραμείνει στην εξουσία είναι να επισείει τον κίνδυνο της επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2019 πέρασε έναν πολύ χαμηλό πήχυ, αυτόν της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Σήμερα όμως τα πράγματα δεν είναι ίδια. Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για εκείνη, δεν είναι ούτε πράσινος ΣΥΡΙΖΑ ούτε βολικός συμπαραστάτης. Είναι ο άλλος πόλος. Και γι’ αυτό το φοβάται”.