Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση και η κοπή πίτας του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των Τομεακών Επιτροπών Λάρισας και Υπαίθρου του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
“Το ιστορικό ίδρυσης του ΕΛΑΣ έγινε από τον Θωμά Κουτσιανικούλη:
Στις 16 Φλεβάρη του 1942 ιδρύθηκε ο δοξασμένος ΕΛΑΣ το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, όπου φέτος, συμπληρώνονται, 83 χρόνια. Ο ΕΛΑΣ ήταν Λαϊκός Στρατός, το ένοπλο τμήμα του λαού μας και ιδρύθηκε με απόφαση του τιμημένου ΚΚΕ. Ο εθνικοαπελευθερωτικός ανταρτοπόλεμος έχει πρωτεύουσα σημασία για την απελευθέρωση της χώρας από τον ξενικό ζυγό. Από τα τέλη Μάη – αρχές Ιούνη του 1941 είχαν ιδρυθεί οι πρώτες ανταρτο-ομάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με αποφάσεις του ΚΚΕ και των οργανώσεων του. Με την ανάπτυξη και μαζικοποίηση του ΕΛΑΣ, ιδρύθηκε το Γενικό Στρατηγείο, ο Άρης Βελουχιώτης ανέλαβε πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Στρατιωτικός Διοικητής ο Στέφανος Σαράφης. Στον ΕΛΑΣ πήραν επίσης μέρος με το όπλο και γυναίκες αντάρτισσες. Ήταν ένα από τα μετερίζια που συνέβαλαν να ανοίξει ο δρόμος για την ισοτιμία τους. Την άνοιξη του 1944 ο ΕΛΑΣ είχε στον έλεγχο του τα 2/3 της χώρας και τη στιγμή της απελευθέρωσης το 90% της χώρας. Το ΕΑΜ στις περιοχές που απελευθέρωνε ο ΕΛΑΣ δημιουργούσε λαϊκούς θεσμούς, όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, τα λαϊκά δικαστήρια, τη λαϊκή πολιτοφυλακή και τροφοδότησε τη λαϊκή μορφωτική, πολιτιστική ανάταση του λαού μας. Η δημιουργία του ΕΛΑΣ ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής. Υπήρξε στρατός στην υπηρεσία ενός κινήματος που καθοδηγητική του δύναμη ήταν το ΚΚΕ. Συγκέντρωνε βασικές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε όργανο της εργατικής εξουσίας. Η ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων και η απελευθερωτική δράση τους, ενέπνευσε το λαό και τη νεολαία μας, το αγωνιστικό τους φρόνημα δημιουργώντας ανάταση που εκφραζόταν με τη μαζική συμμετοχή τους στην αντιστασιακή-απελευθερωτική πάλη.
Τον απολογισμό έκανε ο Θανάσης Σερδένης
Το 2024 ήταν μια χρονιά γεμάτη από αγώνες, πρωτοβουλίες, δράση των συνδικάτων και των μαζικών φορέων. Μια χρονιά που αποδείχθηκε περίτρανα πως το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», είναι αυτό που κυριαρχεί και γεννά όλα τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα της υγείας, της παιδείας, στην ακρίβεια, στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών, του λαού των μαθητών και φοιτητών για το έγκλημα στα Τέμπη.
Σε σχέση με τον απολογισμό δράσης: Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις: 23 Φλεβάρη για την ΕΠΟΝ, κατάθεση στεφανιών, στο Αντιαεροπορικό την 8η Μάρτη, στη Μελία προς τιμή του δημοσιογράφου κομμουνιστή Κώστα Βιδάλη, εκδηλώσεις: Για την 9η Μάη της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο μνημείο που είναι στο Αλκαζάρ, στο Μπεχτέσι Καρυάς μαζί με το παράρτημα Ελασσόνας, στον Αμπελώνα, στην Απελευθέρωση της Λάρισας πού έγινε στο Μεζούρλο, την ίδια μέρα 23 Οκτώβρη το πρωί διακινήθηκε η ανακοίνωση με το ιστορικό της απελευθέρωσης της Λάρισας και τη θέση του παραρτήματός, καθώς και συγκέντρωση υπογραφών για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Συμμετείχε το παράρτημα στην εκδήλωση που έγινε στο Γοργοπόταμο.
Αναφέρθηκε στα καθήκοντα για το 2025. Στις 23 Φλεβάρη κλείνουν 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Θα γίνει εκδήλωση στις 22 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 6,ΟΟ ΜΜ. Η εκδήλωση θα γίνει μαζί με την ΚΝΕ.
Επίσης η 23 Φλεβάρη είναι η επέτειος ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, η ανατίναξη της 53 Γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Στις 3 Μάρτη κλείνουν 81 χρόνια από τη ματαίωση της επιστράτευσης στην κατοχή.
8 Μάρτη μέρα της γυναίκας, στο Αντιαεροπορικό έγινε η εκτέλεση 40 πατριωτών στο οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση από το παράρτημα.
Το 2025 είναι η επέτειος των 80 χρόνων από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη του 1945. Θα τιμήσουμε την επέτειο σε μια περίοδο κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προετοιμασίας των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, πολεμικής οικονομίας, νέων βαρών για τους λαούς, αντιλαϊκής επίθεσης, στασιμότητας της οικονομίας σε μεγάλες καπιταλιστικές χώρες και της επερχόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Να ερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε για εκδηλώσεις, συσκέψεις, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού, ανάδειξης τοπικών, ιστορικών γεγονότων, από την Κατοχή και την Αντίσταση και από την περίοδο της πάλης του ΔΣΕ. Να δούμε πρόγραμμα συσκέψεων στα κεφαλοχώρια και σε ορισμένες συνοικίες. Να συνεχίσουμε την διοργάνωση εκδηλώσεων και να δούμε και νέες. Συνεχίζουμε τη δράση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Μέσα από κάθε δραστηριότητα να αναδεικνύουμε τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, την κλιμάκωση, τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, την απαίτηση για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.
Να αξιοποιήσουμε τους ιστορικούς περιπάτους και επισκέψεις των υπαρχόντων Μουσείων, προτομών, τόπων που έγιναν διάφορα γεγονότα κ.τ.λ. π.χ Στο Ν. Λάρισας υπάρχουν Τόπος Μαρτυρίου στο Μεζούρλο, Μουσείο Αμπελακίων, Αλκαζάρ το Αντιφασιστικό μνημείο και Μουσείο 9ης Μάη, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ελασσόνα, προτομές αγωνιστών στο Φρούριο, μάχες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ανατίναξη της 53 Γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, Δολοφονία του Βιδάλη, του Καλοδίκη, το Αντιαεροπορικό, η πορεία των αόπλων του ΔΣΕ, κ.ά.
Όλα τα παραπάνω και άλλα που θα προκύψουν ο στόχος μας θα είναι η μαζικοποίηση των παραρτημάτων με τους απογόνους, τους επαναπατρισμένους, τους φίλους και αξιοποίηση παραγόντων που θέλουν να υπάρχει η πραγματική ιστορία του 1940 -1950, για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ. Τέτοιοι υπάρχουν πολλοί αλλά πρέπει να τους προσεγγίσουμε. Να δούμε καμπάνια με κείμενο υπογραφών. Να προσπαθήσουμε με διάφορους τρόπους και μεθόδους, όπως εκθέσεις αρχειακού υλικού – μοίρασμα προκηρύξεων κλπ σε πλατείες και στις συνοικίες της πόλης μας την διάδοση της Ιστορίας της περιόδου 1940 – 1950, με συχνή αρθρογραφία – ανακοινώσεις και στον τοπικό τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό ώστε να αντιπαρατιθέμεθα να «ξεσκεπάζουμε» την αστική και οπορτουνιστική ιδεολογική παρέμβαση στην διαστρέβλωση της Ιστορίας. Αξιοποίηση τις εκδόσεις που αφορούν την περίοδο 1940 – 1950, οργανώνοντας θεματικές εκθέσεις και συζητήσεις με τη νέα γενιά και όχι μόνο.
Κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να πάρουν μέρος και να συμβάλουν ώστε να έχει επιτυχία η 24ωρη απεργία που κήρυξε του Εργατικό Κέντρο, στις 28 Φλεβάρη 2025″.