Όταν η Τέχνη δίνει χώρο, αλλά κάποιοι επιλέγουν να τον ακυρώσουν, θα μπορούσε να τιτλοφορείται το άκρως ενδιαφέρον σχόλιο των ανθρώπων που με τις παρεμβάσεις τους έδωσαν χρώμα στην πόλη, την ώρα που κάποιοι επιμένουν να «τορπιλίζουν» την προσπάθεια.
Σύντομη η ιστορία και η περιγραφή ενός συμβάντος, που αντικατοπτρίζει ωστόσο τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ορισμένοι όχι μόνο τον δημόσιο χώρο μα και την ίδια την Τέχνη, με τους συντάκτες του κειμένου να μιλούν για «χτύπημα στην καλλιτεχνική πρωτοβουλία».
Αναλυτικά το σχόλιο του Μ. Γκανά, εκ μέρους του Συλλόγου Κόμικς και Τεχνών ΕΤουΚου, έχει ως εξής:
«Πέρσι, ο Apis Era Thessaly προχώρησε στη δημιουργία ενός graffiti για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, με στόχο όχι μόνο την ευαισθητοποίηση για την προστασία της μέλισσας και του περιβάλλοντος, αλλά και το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας με τους street artists. Θέλαμε να δείξουμε ότι και η Λάρισα μπορεί να εξελιχθεί σε αυτόν τον τομέα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η τέχνη του δρόμου αναγνωρίζεται και προωθείται ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όλη η διαδικασία έγινε με άδεια από τους αρμόδιους φορείς, με σεβασμό στον χώρο και στην τέχνη. Ωστόσο, σήμερα διαπιστώσαμε ότι πάνω στο έργο αυτό γράφτηκε απλώς μία λέξη: “ΑΕΛ 1”. Ένα tag χωρίς αισθητική, χωρίς κάποιο κοινωνικό μήνυμα, χωρίς σεβασμό στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Αυτή η πράξη δεν είναι απλώς ένα “γκράφιτι πάνω σε γκράφιτι”. Είναι ένα χτύπημα στην καλλιτεχνική πρωτοβουλία, ένα εμπόδιο στο να δοθούν μελλοντικά ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τόσο αισθητικά όσο και οικονομικά στην πόλη αλλά και να ανοίγουν θέσεις εργασίας για τους νέους καλλιτέχνες και να κάνουν αυτό που τούς αρέσει. Σε άλλες χώρες, το γκράφιτι αναγνωρίζεται ως μέρος των Καλών Τεχνών και στηρίζει ολόκληρους κλάδους δημιουργών. Εδώ, όμως, κάποιοι προτιμούν να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια εξέλιξης, περιοριζόμενοι σε ένα κενό, ανούσιο μήνυμα.
Αν όντως αγαπάς και υποστηρίζεις την ομάδα σου 10 βήματα πιο κάτω υπάρχει όντως τέχνη για την ομάδα της Λάρισας και αξίζει τον σεβασμό μας στον καλλιτέχνη. Από εκεί θα έπρεπε να πάρεις ιδέες για το πως εκφράζεις την αγάπη σου για την ομάδα και μπορείς να την αφήσεις παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές.
Αν θέλουμε η Λάρισα να προχωρήσει μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεται περισσότερος σεβασμός, περισσότερη παιδεία και περισσότερη συνειδητοποίηση του τι σημαίνει πραγματική αστική τέχνη».
Ε.Π.