Διάλογοι με επίκεντρο τις Τέχνες και τον Πολιτισμό αναπτύχθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, καθώς στο πλαίσιο του φετινού Open Day Festival, με τίτλο «9 Τέχνες, 1 Στέγη», διοργανώθηκε πλήθος ανοικτών και δωρεάν εκθέσεων, αλλά και ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και λοιπές εκδηλώσεις, ενώ δόθηκε βήμα σε πολιτιστικούς φορείς της Λάρισας προκειμένου να επικοινωνήσουν τις δράσεις τους.
Σημαντικές είναι οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις, με τον συγγραφέα και αρθρογράφο της Καθημερινής, Τάκη Θεοδωρόπουλο, να συζητά με τον εκδότη της LarissaPress δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαστεργίου και το κοινό για την αναγκαιότητα της Κλασικής Παιδείας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
«Για μένα κεντρικό μάθημα είναι η λογοτεχνία», τόνισε με νόημα ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναπτύσσοντας παράλληλα το σκεπτικό του για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αλλά και τις παθογένειές του.
«Υπάρχει υποκρισία όταν αναφερόμαστε σε δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μας, κάτι που το δεχόμαστε όλοι ως κατά συνθήκη ψέμα… Δυστυχώς, αυτοί που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα στην εκπαίδευση είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως γραφειοκρατική υποχρέωση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άξιοι εκπαιδευτικοί», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «το εκπαιδευτικό σύστημα δε δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να βγει έξω από τα όρια μιας αγκυλωμένης εκπαίδευσης».
Νωρίτερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση των δύο πρωτεργατών του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Άννας Βαγενά και του Κώστα Τσιάνου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορία και τις προοπτικές της τοπικής θεατρικής σκηνής.
Εκθέσεις δημιουργών
Ξεχωρίζουν, επίσης, οι εκθέσεις με δημιουργίες των εικαστικών Σταύρου Τσιάκαλου, Κώστα Πιέτα και Άννυς Αρχιμανδρίτου, καθώς και οι εκθέσεις φωτογραφίας του Δημήτρη Γκουσγκούνη με τίτλο «Πόλη και Φύση σε Διάλογο- Στιγμές σε Κάδρο» και της Άννας Ζαφειρούλη-Δαλαμάγκα, με φωτογραφίες από «Εξώπορτες της Παλιάς Λάρισας». Στον χώρο θα φιλοξενηθεί και έκθεση με αφίσες και προγράμματα από την ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου και με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, από τον Σύλλογο Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων και τη δασκάλα Αγάθη Οικονόμου.
Προβολές ταινιών
Ο σκηνοθέτης Κώστας Σπυρόπουλος θα παρουσιάσει το βραβευμένο του δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Αρκαδία 1900, Καμπανία της Ανατολής» (με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, σε έναν από τους τελευταίους του ρόλους) με θέμα την οινοπαραγωγή στην Αρκαδία κατά τον 19ο αιώνα ενώ στη συνέχεια ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με το κοινό για τα ελληνικά κρασιά. Η Πανεπιστημιακός Λαμπρινή Τριβέλλα θα προβάλει παλιές παιδικές ταινίες και θα μιλήσει με τα παιδιά για τις για τις απαρχές της Κινηματογραφικής Τέχνης. Αλήθεια, τι θα έβλεπε ένα παιδί στον κινηματογράφο πριν από 100 χρόνια;
Παρουσιάσεις βιβλίων
Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου θα παρουσιάσει στα παιδιά το βιβλίο της «Για να ζούμε ελεύθεροι» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) και η εκδότρια Ελένη Ρώσση τα βιβλία «Το Μελοδοχωριό θέλει μαέστρο» και «Αν δεν κάνουμε αγώνα, δεν θα μείνει ούτε σταγόνα».
Εργαστήρια
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια αγιογραφίας (με τον Παύλο Κουτσιανόπουλο), κολάζ (με τον Σταύρο Τσιάκαλο), ζωγραφικής, με τους καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων Ηλία Δόβρη και Γιώργο Κιτσούλη ο οποίος θα εισαγάγει τα παιδιά στην τέχνη της γλυπτικής και της χαρακτικής. Την τέχνη της κεραμικής θα παρουσιάσει στα παιδιά το εργαστήρι Terra Nova.
Θα οργανωθούν, επίσης, εργαστήρια κατασκευής μουσικού οργάνου (με τον οργανοποιό Γιάννη Γκουλιάρα), ανάγνωσης και προφορικής έκφρασης στα γαλλικά (με την Mado Vassilopoulou, παιδαγωγική υπεύθυνη του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου Le Liver Ouvert) και στα γερμανικά, workshop θεατρικού παιχνιδιού, από τη Δημιουργική Πόρτα και την καθηγήτρια των Εκπαιδευτηρίων Ελίνα Γρυπάρη και animation με τον ηθοποιό Βασίλη Σακκά της ομάδας «Πασπαρτού».
Το Θεσσαλικό Θέατρο θα οργανώσει εργαστήριο για την κατασκευή θεατρικού κοστουμιού, ο κομίστας Μέλανδρος Γκανάς έκφρασης των παιδιών με κόμικ, η καθηγήτρια των Εκπαιδευτηρίων Κλειώ Λεβέντη παραδοσιακής ιαπωνικής καλλιγραφίας με σινική μελάνη.
Η χορογράφος και καθηγήτρια χορού Μαρία Δαλαμάγκα θα οργανώσει τέσσερα workshop έντεχνου χορού, για παιδιά που φοιτούν από τα προνήπια έως και τη Β’ Δημοτικού.
Χριστιανικός πολιτισμός
Ο χριστιανικός πολιτισμός θα αναδειχθεί με την έκθεση του αγιογράφου Παύλου Κουτσιανόπουλου, το σύνολο Βυζαντινής Μουσικής και την έκθεση χριστιανικού βιβλίου από τη ΓΕΧΑ και τις εκδόσεις Έαρ.
Επικοινωνία με πολιτιστικούς φορείς
Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους η LarissaNet, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, το Εργαστήριο «Ατελιέ», το Εργαστήριο Κατασκευής Μουσικών Οργάνων «Virtuoz», οι γερμανικές εκδόσεις «Hueber», το ΚΔΑΠ Fame κ.ά. Τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου θα παρουσιάσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Ecoschool και εκθέσεις με καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών τους.
Το Βιβλιοχαρτοπωλείο Άνεμος οργανώνει έκθεση βιβλίου με τίτλους από τις εκδόσεις Εν Πλω, Μεταίχμιο, Κέδρος κ.λπ.
Τέλος, στην Κεντρική Αίθουσα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συναυλία από τη μαθητική χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, ενώ ο ιατρός και βραβευμένος ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης θα απαγγείλει ποιήματά του από τις συλλογές «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» και «Ρυτίδες στον καφέ» (εκδόσεις Κέδρος).
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση και τις δράσεις του φεστιβάλ:
Ε.Π.
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress