Την παραίτησή της από την υπόθεση διερεύνησης των αιτιών θανάτου του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου υπέβαλε χθες η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή.
Πρόκειται για την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, η οποία μαζί με τον υφιστάμενό της, ιατροδικαστή Χρήστο Κραβαρίτη, είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός ο 39χρονος. Χθες υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση επικαλούμενη τις εις βάρος της αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
«Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός εκ των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προέβη σε μια άκρως δυσφημιστική σε βάρος μου ανάρτηση στην οποία όλως αναληθώς μου καταλόγιζε πλημμελή εκ προθέσεως εκτέλεση των νεκροψιών – νεκροτομών των θυμάτων του δυστυχήματος, που επέφερε δήθεν την απόκρυψη χημικών ουσιών», αναφέρεται στην αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε η κ. Λεονταρή. «Ολα σχεδόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ενημερωτικά μέσα του ηλεκτρονικού Τύπου αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές κατακλύστηκαν από υβριστικές αναφορές σε βάρος μου, δυσμενή, συκοφαντικά και αναληθή σχόλια σχετικά με την επιστημονική μου επάρκεια και γνώση της ιατροδικαστικής επιστήμης».
Την περασμένη Τρίτη η κ. Καρυστιανού είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό της στο Χ το εξής σχόλιο: «Εκπληκτη διαβάζω ότι και για τον αδικοχαμένο Βασίλη Καλογήρου, τον γιο της εισαγγελέως των Τεμπών, έσπευσε και επιλήφθηκε η ίδια ιατροδικαστής των Τεμπών κ. Ρουμπίνη Λεονταρή! Η ίδια ιατροδικαστής που τη στιγμή του μεγάλου πόνου μου μού είπε ότι δήθεν το παιδί μου πέθανε ακαριαία και συναίνεσε να μπει ό,τι έχει απομείνει από το καμένο κορμάκι του με τα υπόλοιπα καμένα παιδιά σε σακούλες, χωρίς να γίνουν οι προβλεπόμενες τοξικολογικές εξετάσεις, όπως υποχρεούνταν».
Στο σκέλος της αστυνομικής προανάκρισης, χθες η Ασφάλεια Λάρισας κατέθεσε αίτημα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου ούτως ώστε να ελέγξει εάν και ποιες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ενεργοποίησαν τις κεραίες κοντά στο σημείο ανεύρεσης της σορού του Βασίλη Καλογήρου. Το αίτημα αφορά κυρίως το διάστημα από τις 30 Δεκεμβρίου, όταν δηλώθηκε η εξαφάνιση, έως και τις 4 Ιανουαρίου, οπότε και σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις είχε επέλθει ο θάνατος. Μέσω αυτής της διαδικασίας ενδέχεται να προκύψουν απαντήσεις σχετικά με το ποια άτομα κινήθηκαν στην περιοχή και εάν η παρουσία τους στον χώρο μπορεί να δικαιολογηθεί.
Κρίσιμη μαρτυρία για τον Καλογήρου
Αστυνομικές πηγές έκαναν χθες γνωστό ότι από την εργαστηριακή εξέταση στα ρούχα και στη σορό (νύχια) του 39χρονου δεν βρέθηκαν ίχνη DNA άλλου ατόμου, στοιχείο που ενισχύει την εκδοχή ότι του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου δεν προηγήθηκε συμπλοκή με τρίτο πρόσωπο. Η εξέλιξη είναι συμβατή και με την εικόνα που κατέγραψαν από την πρώτη στιγμή οι ιατροδικαστές και τα στελέχη της Ασφάλειας Λάρισας στο σημείο ανεύρεσης της σορού. Από την εξερεύνηση του χώρου είχε προκύψει ότι του θανάτου του 39χρονου δεν είχε προηγηθεί βίαιη αντιπαράθεση ή πάλη με άλλο άτομο, με τον άτυχο άνδρα να βρίσκεται ξαπλωμένος σε ύπτια θέση, με τα γυαλιά μυωπίας ακουμπισμένα στο πλάι και το ένα χέρι μέσα στην τσέπη του μπουφάν του.
Καταθέσεις
Στο πλαίσιο της έρευνας, αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας συγκεντρώνουν καταθέσεις μαρτύρων που ενδέχεται να ρίξουν φως στις συνθήκες θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, ενώ έχουν κινηθεί διαδικασίες και για τον έλεγχο του ιατρικού ιστορικού του θανόντος. Οσον αφορά τους γονείς του, θα κληθούν να δώσουν κατάθεση ενώπιον των εισαγγελικών αρχών την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Η προκαταρκτική εξέταση φέρεται να διατάχθηκε μετά την άρνηση της μητέρας του θανόντος και προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφίας Αποστολάκη, να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λάρισας για την υπόθεση εξαφάνισης και θανάτου του γιου της.