Οι εταιρείες που παρασκευάζουν φίλτρα νερού έχουν εντάξει πλήθος καινοτομιών στα συστήματα αυτά με πρωταρχικό στόχο να φτάνει καθημερινά καθαρό νερό στο ποτήρι μας. Οι περισσότερες από αυτές συνδυάζουν το πλεονέκτημα του αποτελεσματικού καθαρισμού του νερού χωρίς όμως να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Πολλές από τις μεθόδους φίλτρανσης του νερού σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού ή χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για τον καθαρισμό του, κάτι που εν τέλει επιβαρύνει την υγεία μας. Από την άλλη πάλι υπάρχουν κι εκείνες οι διαδικασίες καθαρισμού του νερού, για τις οποίες απαιτείται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας καταλήγοντας να επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.
Δεδομένης της ταχέως εκτυλισσόμενης κλιματικής αλλαγής, τέτοιες μέθοδοι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι έχει έρθει ο καιρός να αναζητήσουμε εναλλακτικές. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρώτα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι μη βιώσιμες επιλογές σε φίλτρα νερού.
Ποιες είναι οι λιγότερο βιώσιμες επιλογές σε φίλτρα νερού
Αρχικά να αναφέρουμε, ότι η επιλογή εγκατάσταση φίλτρων νερού στο σπίτι αποτελεί εξ ορισμού πολύ πιο οικολογική λύση σε σύγκριση με τη χρήση εμφιαλωμένου νερού, άσχετα με τον τύπο φίλτρων νερού που χρησιμοποιούμε. Φανταστείτε απλώς, ότι 500 δις πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.
Συνέπεια αυτού τεράστια αποθέματα απορριμμάτων, που αφήνει ένα ευμεγέθες αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Με αυτή τη λογική σαφώς και όλα τα φίλτρα νερού είναι καλύτερα από τα εμφιαλωμένα νερά. Απλώς υπάρχουν και κάποια, που από οικολογικής πλευράς δε συμφέρουν. Ας δούμε δύο τέτοια.
Σύστημα ανταλλαγής ιόντων ή ιονανταλλακτικές ρητίνες
Τα συστήματα ανταλλαγής ιόντων αφαιρούν αποτελεσματικά τα διαλυμένα στο νερό ιόντα, ενώ μεταβάλλουν τη σκληρότητα του νερού απομακρύνοντας τα άλατα. Δυστυχώς όμως είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Για παράδειγμα εκείνα τα συστήματα αφαλάτωσης του νερού αποβάλλουν τα άλατα στο σιφόνι, κάθε φορά που η ρητίνη ανταλλαγής ιόντων επαναφορτίζεται.
Σε σπίτια με σηπτικό αποχετευτικό σύστημα το νερό αυτό πηγαίνει στο χώμα και μολύνει τα παραπλήσια ύδατα, ποταμούς και λίμνες. Παρουσιάζεται λοιπόν στα γλυκά ύδατα υψηλή συγκέντρωση αλάτων, κάτι που επηρεάζει το οικοσύστημα και τα ψάρια, που ζουν σε αυτά τα ύδατα.
Το νερό με άλατα είναι εξίσου επιβλαβές και για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία του νερού σε αυτές. Αυτός είναι και ο λόγος, που κοινότητες και κράτη ολόκληρα έχουν απαγορεύσει τη χρήση αποσκληρυντικών νερού.
Είναι όντως ένοχα τα αποσκληρυντικά νερού;
Ωστόσο ένα προτέρημα των αποσκληρυντικών νερού, που δεν πρέπει να παραβλέπουμε, είναι ότι βοηθούν και άλλα συστήματα να λειτουργούν αποδοτικά. Για παράδειγμα η σκληρότητα του νερού λόγω περιεκτικότητας σε άλατα φράσσει τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης. Προσθέτοντας αποσκληρυντικό σε ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης το σύστημα δαπανά λιγότερο νερό αφαιρώντας ταυτόχρονα επιβλαβή στοιχεία προτού περάσουν τη μεμβράνη του συστήματος αντίστροφης όσμωσης.
Επομένως ενώ τα αποσκληρυντικά νερού είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον είναι συγχρόνως και απαραίτητα για συσκευές, όπου η σκληρότητα του νερού πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όσα σπίτια έχουν παροχή νερού από φυσικές πηγές, όπως ένα πηγάδι, μια πηγή κλπ.
Κανάτες νερού με φίλτρο: Ναι μεν, αλλά
Υπάρχουν πολλοί τύποι από κανάτες νερού με φίλτρο. Στις περισσότερες το κύριο υλικό είτε της συσκευής είτε του φίλτρου είναι το πλαστικό. Αυτές ελκύουν τους καταναλωτές, γιατί είναι οικονομικά προσιτές και εύχρηστες, καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερη διαδικασία για να τις εγκαταστήσει κανείς.
Το ελάττωμά τους είναι, ότι πρέπει να τις αντικαθιστούμε πολύ τακτικότερα σε σύγκριση με τα φίλτρα νερού. Συγκεκριμένα μετά από κατανάλωση 150 λίτρων νερού θα πρέπει να αντικαθίστανται. Αν τώρα τις συγκρίνει κανείς με τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, που θέλουν αλλαγή κάθε 12 μήνες, καθίσταται σαφές το πόσο ασύμφορες είναι.
Φανταστείτε πόσο περισσότερο πλαστικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κανατών και την τακτική αντικατάστασή τους συγκριτικά με τα φίλτρα ενεργού άνθρακα. Αυτό με τη σειρά του τις καθιστά λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον.
Σήμερα πια θα βρει κανείς στην αγορά πολλές μεθόδους επεξεργασίας του νερού, ενώ πολλές ακόμη είναι σε εξέλιξη. Όση ανάλυση κι αν γίνει γύρω από τα φίλτρα νερού, η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές μοιάζει ανεξάντλητη. Αυτό που έχει σημασία να κρατήσουμε, είναι ότι και οι ίδιοι οι κατασκευαστές κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής μας ερευνούν και αναπτύσσουν τεχνικές, ώστε να δημιουργήσουν φίλτρα νερού πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον.
Image by Freepik