Έπεσε η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου-Εφήβων Δρώμενα στη Λάρισα.
Με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου και τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων από τη Βουλγαρία και την Ιταλία, ολοκληρώθηκε μία διοργάνωση που άφησε «γλυκιά γεύση» και μετατρέπεται σε θεσμό για την πόλη.
Συνολικά, 13 σχολεία έδωσαν 12 παραστάσεις Αρχαίου Θεάτρου, ενώ τρία σχολεία παρουσίασαν 5 βιωματικά εργαστήρια. Περισσότεροι από 3.000 μαθητές και μαθήτριες, μετείχαν στις εκδηλώσεις, είτε παρουσιάζοντας παραστάσεις και εργαστήρια, είτε παρακολουθώντας αυτές τις παραστάσεις και τα εργαστήρια, ενώ πάνω από 150 εκπαιδευτικοί μετείχαν επίσης, αντίστοιχα, στο Φεστιβάλ.
Βασίλης Σίμος (Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας): Το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου είναι πλέον θεσμός. Έχουν έρθει στον Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και για πρώτη φορά συναντιέται ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η ιστορία. Το σημαντικότερο είναι ότι έρχονται σχολικές μονάδες από Ιταλία και Βουλγαρία.
Ηρακλής Γερογιώκας (Αντιδήμαρχος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης): Σήμερα η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ είναι και η μεγαλύτερη. Χθες υποδεχθήκαμε περίπου 200 μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ιταλία και τη Βουλγαρία και θα μας παρουσιάσουν τα έργα τους. Το 1ο μαθητικό φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου δεν θα είναι το τελευταίο… Η συμμετοχή, τα σχόλια των συμπολιτών μας, αλλά και των φιλοξενούμενων μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας να διοργανώνουμε το δεύτερο φεστιβάλ.
Φώτης Τζατζάκης (Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας): Τα σχολεία μας συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν, παρουσιάζοντας εξαιρετικές παραστάσεις. Είναι ένας πολυσήμαντος θεσμός που θα τον καθιερώσουμε και δίνει την ευκαιρία στην πόλη να θαυμάσει το σπουδαίο μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου.
Νίκος Ζέρβας (Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης): Παρακολουθήσαμε οκτώ σπουδαίες παραστάσεις από σχολεία της πόλης και πλέον το μαθητικό φεστιβάλ βρίσκεται σήμερα στην τελευταία ημέρα του και τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας έδωσαν δείγματα γραφής για το τι μπορούν να κάνουν μέσα σε αυτό το σπουδαίο μνημείο.
Δημιουργήσαμε έναν θεσμό που αναδεικνύει καινούριες πτυχές της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και θα προσπαθήσουμε να τον μεγαλώσουμε.
Σταυρούλα Σδρόλια (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων): Είναι μεγάλη χαρά να καλωσορίζουμε για τρίτη ημέρα παιδιά στο Αρχαίο Θέατρο και φίλους από την Ιταλία και τη Βουλγαρία και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να αισθανθούν στο χώρο αυτό το πνεύμα που μας έδωσε όλα αυτά τα αριστουργήματα της αρχαιότητας.
Φωτογραφίες και βίντεο: Δ. Καστανάρας/ Larissapress