Της Ειρήνης Παπουτσή
Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 οι δικηγόροι της Λάρισας, με το ΔΣ του ΔΣΛ να επικυρώνει σε έκτακτη συνεδρίασή του σχετική εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για καθολική αποχή με αφορμή το φορολογικό και τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ των αιτήσεων ακυρώσεως που κατατέθηκαν από τον κλάδο.
Η νέα κινητοποίηση του κλάδου, με πανελλαδικά πάντα χαρακτηριστικά, έρχεται μετά την προηγούμενη της 14ης Μαρτίου, όταν και αναβλήθηκε η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ των αιτήσεων ακυρώσεως κατά της απόφασης πράξεων που αφορούν στην εφαρμογή του φορολογικού νόμου, μετά τις εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του στη LarissaPress ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Τρύφωνας Τσάτσαρος, έκανε λόγο για «στρεβλότητες και αναχρονιστικό χαρακτήρα» των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως οι δικηγόροι αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σημειώνεται πως η αποχή των μελών του ΔΣΛ, θα είναι καθολική, από το σύνολο δηλ. των καθηκόντων τους, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων δικογράφων, ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.
Άδειες κατά την ημέρα της αποχής θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
· Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ.).
· Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα με συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα με συμπληρωμένα δεκαοκτώ (18) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαεννέα (19) έτη στο β’ βαθμό.
· Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
· Σε αυτόφωρες ποινικές διαδικασίες εφόσον υπάρχει κράτηση.
· Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης, ήτοι στους δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και στους δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
· Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
· Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
Άδεια δεν απαιτείται για:
· Κατάθεση προτάσεων για υποθέσεις μικροδιαφορών και τακτικής διαδικασίας, καθώς και την παράσταση στις αντίστοιχες συζητήσεις.
· Προσθήκες
· Ένορκες βεβαιώσεις
· Διαμεσολαβήσεις
Τέλος, όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή θα ζητείται λόγω της αποχής νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.