«Ανέμενα την ερώτηση αυτή, οι γνωστές κλισέ τοποθετήσεις, τα πρωτοσέλιδα, “νέο αντάρτικο”, “οι δυσαρεστημένοι του ανασχηματισμού” και τα λοιπά και τα λοιπά. Λοιπόν, ας εστιάσουμε στην ουσία της Ερώτησης και να απαντήσουμε στην ουσία. Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο κρίναμε ότι θα πρέπει να συνυπογράψουμε για να αναδειχθεί στο μέγεθός του το πρόβλημα και μακάρι να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις».
Τα παραπάνω απάντησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του SKAIRADIOκαι τους δημοσιογράφους κ. Χρήστο Κούτρα καικ. Γιάννη Ντσούνο, σε ερώτηση αν οι 11 βουλευτές που συνυπέγραψαν την κοινή Ερώτηση για τις παραμεθόριες περιοχές δρουν πλέον enbloc.
Για τους λόγους κατάθεσης της Ερώτησης ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «όλοι είμαστε κοινωνοί της πραγματικότητας που βιώνει η χώρα και ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές, που έχει να κάνει με το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, η διάσταση του οποίου είναι πολύ πιο έντονη στις παραμεθόριες περιοχές. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε κοινωνοί καταγγελιών, πληροφοριών, δημοσιευμάτων, αλλά και επίσημων και επώνυμων καταγγελιών από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, ότι πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις ακινήτων, επιχειρήσεων, στις ακριτικές περιοχές, στον Έβρο, αλλά και στα νησιά, που έχουν να κάνουν με μεταβιβάσεις σε τουρκικά συμφέροντα ουσιαστικά.
Αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε για εθνικά ευαίσθητες περιοχές και για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα που θέτουμε. Αν πράγματι ισχύουν αυτές οι καταγγελίες, αν πράγματι γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων σε τουρκικά συμφέροντα και επιπλέον τι αποτελέσματα έχει φέρει μέχρι σήμερα το λεγόμενο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, το οποίο κατέληγε σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και την θωράκιση ουσιαστικά της Θράκης. Τη δημογραφική θωράκιση της Θράκης. Τι μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, εάν έχουν ληφθεί. Εστιάζοντας και στην αναπτυξιακή διάσταση της περιοχής, με ουσιαστικά κίνητρα και κυρίως τη δημογραφική τόνωση».
Η ευθεία απειλή από την Τουρκία
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε επίσης ότι «για τις μεν βουλγαρικές -γιατί υπάρχει και η αίσθηση αυτή ότι ακούμε στους δρόμους όλο και περισσότερο βουλγάρικα στις συγκεκριμένες περιοχές όχι μόνο στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στις παραθαλάσσιες περιοχές-, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση, υπό τη έννοια ότι η Βουλγαρία είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. Δεν υπάρχει πια το λεγόμενο δόγμα του ‘‘από βορρά κινδύνου”. Έχει τελειώσει ο ψυχρός πόλεμος, είμαστε εταίροι, έχουμε καλές σχέσεις φιλίας, είμαστε γείτονες με την Βουλγαρία. Μακάρι μία μέρα να γίνουν έτσι οι σχέσεις μας και με τον εξ ανατολών γείτονα, την Τουρκία. Με την Τουρκία, όμως, υπάρχει μία ευθεία απειλή, είναι μία χώρα η οποία έχει casusbelli απέναντί μας. Δεν μπορούμε να το λησμονούμε αυτό. Και μιλούμε για μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, όπου υπάρχει η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα που αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης και την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εργαλειοποιήσει, να την εμφανίσει ως τουρκική, ενώ μιλούμε για μία μειονότητα αμιγώς θρησκευτική σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία έχει βεβαίως και τους τουρκογενείς, αλλά έχει και Πομάκους, έχει Ρομά, τους οποίους επιχειρεί, επίσης, να τους εργαλειοποιήσει.
Απαράδεκτες οι απόψεις Τσάφου
Σε ερώτηση για τις παλαιότερες απόψεις που είχε διατυπώσει ο νέος υφυπουργός Ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος, σχετικά με την Κύπρο, ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι ανιστόρητες, απαράδεκτες και οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από την άλλη πλευρά, δίνουν πάτημα στην άλλη πλευρά. Θεωρώ αδιανόητο κάποιος που βρίσκεται στην κυβέρνηση να έχει τέτοιες ανιστόρητες τοποθετήσεις. Από τη στιγμή, όμως, που ο ίδιος ανακάλεσε και διόρθωσε, προφανώς το θέμα θεωρείται λήξαν».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/x_YEUEUOTUg