Επιστολή προς τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Αθανάσιο Μαμάκο, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστο Τερζούδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης, κ. Ηρακλή Γερογιώκα απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, αναφέροντας:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αδιαφανή και πρόχειρη παρέμβαση που αφορά την τοποθέτηση πρόσθετων καθ’ ύψος μεταλλικών κιγκλιδωμάτων στην περίφραξη- αποκλειστικά του προαυλίου και όχι της οπίσιθιας πλευράς-του σχολικού συγκροτήματος 5ου & 36ου Δημοτικού, και τους σοβαρούς κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.
Εδώ και ημέρες παρακολουθούμε με προβληματισμό τη σύγχυση μεταξύ δημοτικών υπηρεσιών, καθώς:
•Το Τμήμα Συντήρησης Υπαίθριων Χώρων (έγγραφο11875/7.3.2025) δηλώνει ρητά ότ ιη κατασκευή δεν εκτελέστηκε από υπηρεσία του Δήμου, είναι επικίνδυνη λόγω μεγάλου ύψους, και εκτελέστηκε αυθαίρετα από ιδιώτη, με ευθύνη της σχολικής διεύθυνσης.
•Το Τμήμα Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων (έγγραφο13347/18.3.2025), αντίθετα, δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της παρέμβασης, αν και διαπιστώνει πλήθος τεχνικών αστοχιών.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελείται από πυκνό πλέγμα που δυσχεραίνει την αναρρίχηση και την ισορροπία και πλέον αύξησε το συνολικό ύψος του κιγκλιδώματος σε περίπου 2,5 μέτρα. Εντούτοις ήδη:
•Τα παιδιά αναρριχώνται σε καθημερινή βάση και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο και να παίξουν.
•Έχει καταρρεύσει τμήμα κολώνας από σκυρόδεμα που στηρίζει την πόρτα.
•Οι δάσκαλοι αποτρέπουν τα παιδιά από το να πλησιάζουν τα κάγκελα, κάτι που καταδεικνύει ότι ούτε οι ίδιοι αισθάνονται ασφάλεια.
•Στις 24.03.2025 αποχωρούσα εκπαιδευτικός ζήτησε από παιδιά να εξέλθουν της αυλής και να σκαρφαλώσουν ξανά, με ευθύνη των γονιών τους, για να συνεχίσουν το παιχνίδι.
Με άλλα λόγια, η αυλή του σχολείου– πυρήνας της ελεύθερης παιδικής έκφρασης –μετατράπηκε αιφνιδίως σε έναν χώρο που θυμίζει σωφρονιστικό κατάστημα.
Αντί για παιδαγωγικά κατάλληλες παρεμβάσεις (ήπια περίφραξη, φύλαξη, κάμερες, επιτήρηση), υιοθετήθηκε η λογική του αποκλεισμού και της επιβολής. Μια αυλή που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη, ασφαλής και φιλόξενη για όλα τα παιδιά, έχει πλέον μετατραπεί σε χώρο αποκλεισμού, φόβου και κινδύνου.
Ανησυχούμε βαθύτατα για:
•την ανεπάρκεια τεχνικού σχεδιασμού,
•την απουσία ελέγχου νομιμότητας,
•την παραβίαση κάθε έννοιας διαβούλευσης και συμμετοχής,
•την παραγνώριση της αναγκαιότητας ισότιμης και ασφαλούς προσβασιμότητας στον κοινόχρηστο σχολικό χώρο για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανοτήτων ή οικογενειακής κατάστασης.
Τι ζητούμε:
1.Δημόσια αποσαφήνιση για το ποιος έλαβε την απόφαση για το έργο και με ποια διαδικασία εγκρίθηκε η σκοπιμότητα αυτού.
2.Άμεσο τεχνικό επανέλεγχο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ύψος και τη στατικότητα της κατασκευής.
3.Πλήρη επανεκτίμησητης καταλληλότητας της κατασκευής.
4.Θεσμική συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων σε μελλοντικές παρεμβάσεις στους σχολικούς χώρους.
5.Εξασφάλιση της πλήρους και ελεύθερης προσβασιμότητας των παιδιών στους αύλειους χώρους, χωρίς αποκλεισμούς ή κινδύνους.
Η αυλή δεν είναι φυλακή. Είναι τόπος παιχνιδιού, χαράς, συνύπαρξης. Κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένη, απολύτως νόμιμη και προπάντων παιδαγωγικά ορθή και τεχνικά ασφαλής.
Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΜΑΡ2025
Έγγραφο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου 5ο Δημοτικό