Μια μοναδική εμπειρία ζωής είχαν την ευκαιρία να βιώσουν έξι Εκπαιδευτικοί, μέλη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ), καθώς συμμετείχαν στο 6ήμερο Διακρατικό Ευρωπαϊκό Βιωματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με τίτλο: «Καινοτόμα Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση». Η συγκεκριμένη κινητικότητα των Εκπαιδευτών Ενηλίκων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαπίστευσης της ΕΕΠΕΚ για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι την 1 Μαρτίου, 2025.
Επενδύοντας, συνεχώς, στη διαρκή εξέλιξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών, η ΕΕΠΕΚ έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες (Κατερίνα Ιωαννίδου, Γεωργία Καρακούλα, Μάρθα Ηλιοπούλου, Γιάννης Μπερδούσης, Νίκος Πετρωτός, Δημήτρης Παπαδημητρίου) να εξερευνήσουν σύγχρονες μεθόδους ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διδασκαλία, που ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία και καλλιεργούν τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών. Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, τα μέλη της ΕΕΠΕΚ πειραματίστηκαν με νέα εργαλεία ΑΙ και ανέπτυξαν διδακτικά σενάρια, ενσωματώνοντας παιχνίδια, quizzes και escape rooms, τόσο στο διαδικτυακό όσο και στο φυσικό περιβάλλον.
Επιπλέον, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά μοντέλα παγκοσμίως. Εξερευνήθηκαν και αναλύθηκαν οι παιδαγωγικές πρακτικές της Φινλανδίας, με έμφαση στη βιωματική μάθηση, την αυτονομία των μαθητών και τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων στη διδασκαλία. Μέσα από τη συνεργασία των μελών της ΕΕΠΕΚ με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, αποκτήθηκε μια βαθύτερη κατανόηση διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων (Ιταλίας, Γαλλίας, Φινλανδίας) και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.
Εκτός από τις αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μαγευτική χειμερινή γοητεία του Ελσίνκι, επισκεπτόμενοι εμβληματικά αξιοθέατα, όπως η Πλατεία Γερουσίας, ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι, ο Καθεδρικός Ναός Uspenski και η Αγορά. Φυσικά, η επίσκεψη στην εμβληματική βιβλιοθήκη Oodi του Ελσίνκι, μια από τις πιο καινοτόμες δημόσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο, αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα σημεία της πολιτιστικής εξερεύνησης.
Η πολύτιμη αυτή εμπειρία των εκπαιδευτικών – μελών της ΕΕΠΕΚ, αναμφίβολα αποτέλεσε σημαντικό σταθμό ζωής, καθώς ενίσχυσε την επαγγελματική τους ανάπτυξη έχοντας θετικό αντίκτυπο στις διδακτικές τους πρακτικές. Οι νέες γνώσεις και τεχνικές θα αξιοποιηθούν σύντομα στην τάξη, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τεχνολογίες του μέλλοντος και να αναπτύξουν με τον καλύτερο τρόπο τις δεξιότητες του 21ου αιώνα!
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, η συμμετοχή στα προγράμματα ERASMUS+ αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της ΕΕΠΕΚ και μία στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιμορφωτικού υλικού της, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην υλοποίηση νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων μέσω της νέας πλατφόρμας MOOC (Massive Open Online Courses) της ΕΕΠΕΚ, καθώς και για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών οριζόντων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Η ΕΕΠΕΚ στοχεύει στη συμμετοχή σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις με σκοπό την επαγγελματική εξέλιξη των μελών της και την ευρύτερη διάδοση καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της.
Ειδικότερα, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+, η ΕΕΠΕΚ ασχολείται ενεργά με την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για τις δράσεις ΚΑ1 (στις κατηγορίες της κινητικότητας για προσωπικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων αλλά και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και ΚΑ2 (στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης ενηλίκων, της σχολικής εκπαίδευσης, και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕΠΕΚ οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΕΚ: www.eepek.gr