Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δηλώνουν οι αλιείς της Μαγνησίας που συμμετέχουν στη σημερινή πανελλαδική απεργία του κλάδου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Από τις 10:00 το πρωί, το λιμάνι του Βόλου παραμένει αποκλεισμένο, στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων που εξελίσσονται σε διάφορα λιμάνια της χώρας.
Οι επαγγελματίες αλιείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς, όπως αναφέρουν, τα συσσωρευμένα προβλήματα καθιστούν την επιβίωσή τους αβέβαιη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων, Παναγιώτης Περράκης, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και πως πολλοί συνάδελφοί του αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ζητούν άμεση λήψη μέτρων από την πολιτεία, διαμηνύοντας πως “οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις”.
Περισσότερα από 25 σκάφη παράκτιας αλιείας προχώρησαν στον αποκλεισμό του λιμανιού, ενώ άγνωστο είναι το πόσο θα παραμείνουν, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αλιείς αναμένουν απάντηση στα αίτηματά τους από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως τονίζουν, είναι το μέτρο της καταγραφής και ταυτοποίησης ψάρι προς ψάρι, η ζύγισή τους και η διατήρηση αρχείου για τρία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ψαράδων παράκτιας αλιείας της Μαγνησίας, όπως σημειώνουν, δουλεύουν μόνοι τους, χωρίς να διαθέτουν προσωπικό και μέσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας τέτοιας εφαρμογής, ενώ σε περίπτωση που σημειωθεί μια βλάβη στα καταγραφικά όργανα και στο δορυφόρο, τότε εκείνοι θα πρέπει να χάσουν το μεροκάματο, μέχρι και να διορθωθεί η βλάβη. Ζητάνε την εξαίρεση από αυτό “το ανεδαφικό” και κατά την άποψή τους ανεφάρμοστο μέτρο, καθώς πρόκειται για μικρά σκάφη και όχι για μεσαίου τύπου.
Στο ερώτημα τι αντιπροτείνουν καθώς θα πρέπει να προστατευτεί το θαλάσσιο οικοσύστημα, τονίζουν ότι και τώρα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, ώστε η πολιτεία να μπορεί να προστατεύσει τις θάλασσες.
Σήμερα στην Μαγνησία υπάρχουν περισσότερες από 700 άδειες επαγγελματιών αλιέων, από αυτές ενεργές είναι περίπου στις 400, ενώ αντίστοιχα για ερασιτέχνες ψαράδες οι άδειες φτάνουν τις 24.000 και εξαιρούνται του μέτρου της καταγραφής, όπως μας είπε ένας από τους διαμαρτυρόμενους ψαράδες, θέλοντας να δείξει την αντίφαση