Της Ειρήνης Παπουτσή
«Καμπανάκι» για τη δραματική μείωση του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της χώρας κρούει η εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ χαρακτηριστική είναι σχετική τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Δημήτρη Παπαποστόλου, με τη LarissaPress να αναζητά μαζί του τα αίτια μιας τέτοιας εξέλιξης.
«Στον Νομό Λάρισας κάθε χρόνο “εξαφανίζεται” ένα 12/θέσιο σχολείο», επισημαίνει ο κ. Παπαποστόλου, με τον ίδιο να αναφέρει πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην Α’ δημοτικού 60.000 παιδιά με ελληνική ιθαγένεια και 9.000 με αλλοδαπή ιθαγένεια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κάθε χρόνο σε επίπεδο Θεσσαλίας εγγράφονται στα σχολεία περί τα 500 λιγότερα νήπια, ενώ η μείωση του μαθητικού δυναμικού γίνεται αισθητή κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και στην πόλη της Λάρισας, όπου αναφέρονται μειώσεις τμημάτων.
«Τα νούμερα αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα, καθώς 15 χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2010, στην Α’ Δημοτικού είχαν εισέλθει 100.000 παιδιά με ελληνική ιθαγένεια και 15.000 με αλλοδαπή ιθαγένεια. Με άλλα λόγια μέσα σε 15 χρόνια ο πληθυσμός των παιδιών που εισάγονται στο σύστημα εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 40.000», τονίζει ο Δημήτρης Παπαποστόλου, αποδίδοντας την εξέλιξη κυρίως στην υπογεννητικότητα, ως απόρροια της οικονομικής στενότητας και ανασφάλειας που βιώνει η ελληνική οικογένεια.
«Το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα, απόρροια κυρίως οικονομικής στενότητας, αλλά και η μετακίνηση μαθητών από την Αλβανία σε χώρες της Β. Ευρώπης, σε συνδυασμό με επιμέρους παράγοντες, όπως η ανεργία και η ερήμωση της υπαίθρου, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», συνεχίζει, μην κρύβοντας τον προβληματισμό αν όχι την απαισιοδοξία του για το εάν υπάρχει πλέον η δυνατότητα ώστε να αντιστραφεί το κλίμα.
«Η κατάσταση, ειδικά στα περιφερειακά σχολεία, εκτιμώ πως είναι μη αναστρέψιμη, ενώ κρίνεται απαραίτητο να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την στήριξη των νέων οικογενειών, όπως και να αυξηθεί το χρονικό διάστημα των αδειών ανατροφής. Μας είναι επίσης αδιανόητο συναδέλφισσες αναπληρώτριες να μην παίρνουν άδεια ανατροφής», καταλήγει ο κ. Παπαποστόλου, προτείνοντας μάλιστα ως κίνητρο τον διπλασιασμό της συγκεκριμένης άδειας από τους 9 μήνες στους 18, κάτι που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.