Στη χρονική περίοδο της επόμενης ΔΕΘ παρέπεμψε ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους.
«Σε όσους εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, επί της συζήτησης για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην τοποθέτηση Ανδρουλάκη και σχολιάζοντας ότι «δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες».
«Το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ισχύει πια. Και η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι γεωστρατηγικά αφελής» τόνισε πρόσθεσε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται μέσα σε αυτή την ζούγκλα να λέει ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων».
Χαρακτήρισε «επιτυχία» τη ρήτρα διαφυγής καθώς δίνει «κάποια» αλλά όχι απεριόριστη δημοσιονομική ευελιξία, όπως είπε, και πρόσθεσε:
«Δεν πρόκειται η δημοσιονομική ευελιξία που έχουμε να χρησιμοποιηθεί σε τέτοια κατάχρηση που να θέσει σε κίνδυνο τη γενικότερη δημοσιονομική σταθερότητα. Και αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός».
Ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, το 2019, τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας: «Δεν θέλω να μιλήσω δημόσια κ. Φάμελλε».
Αναφερόμενος στις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη συμβολή της κυβέρνησης ΝΔ χωρίς να ακυρώσει τη συνεισφορά των προκατόχων της, όπως είπε.
«Αλλά επί αυτής της κυβέρνησης ήρθαν Chevron και Exxon στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο κολοσσών «διασφαλίζει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης».
Μια δηκτική αναφορά επεφύλασσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα («ο οποίος τώρα δίνει διαλέξεις») και την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε:
Τι ακριβώς θυμόμαστε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε:
Το πρώτο που θυμούνται οι πολίτες είναι ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», κάτι που έγινε και πολιτική της χώρας.
Και το δεύτερο το οποίο θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας που τώρα βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Έστρεψε δε τα βέλη του και κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας: «Αν η χώρα δεχθεί επίθεση με καρδούλες και με μαργαρίτες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό;»