Με φόντο το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και εν μέσω πολιτικών διώξεων, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την Άγκυρα, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την τουρκική αντιπολίτευση – γεγονός που πυροδότησε ειρωνικά σχόλια στα φιλο-κυβερνητικά τουρκικά μέσα.
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επιχείρησε αυτή τη φορά να αναζητήσει πολιτική… αγκαλιά στην Ελλάδα, σχολιάζουν σήμερα σκωπτικά τα τουρκικά ΜΜΕ, που «καταγγέλλουν» τη «διεθνή συμμαχία» που, κατά την τουρκική φιλοκυβερνητική αφήγηση, χτίζει το CHP με πρώην ηγέτες της Δύσης – και μάλιστα με πρόσωπα από την Ελλάδα.
Ο Οζέλ κλαίει στον “Yunan” (Έλληνα) και ο Παπανδρέου γίνεται «Καρντάσι» (Αδελφός)
Η αντίδραση του τουρκικού φιλοκυβερνητικού Τύπου απέναντι στη συνάντηση του προέδρου του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, με τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, διακατέχεται από ειρωνεία και καχυποψία.
Η εφημερίδα Σαμπάχ δίνει τον τόνο με τον χαρακτηριστικό τίτλο:
«Αυτή τη φορά αγκάλιασε την Ελλάδα! Γιώργος Παπανδρέου: Είμαστε περήφανοι για τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Οζγκιούρ Οζέλ», δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη του Παπανδρέου στους δύο βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν.
Ακόμα πιο επιθετική, η εφημερίδα Τακβίμ καταγγέλλει ότι:
«Ο Οζγκιούρ Οζέλ του CHP πηγαίνει πόρτα-πόρτα! Αυτή τη φορά παραπονέθηκε για την Τουρκία στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό και έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο Ερντογάν».
Η εφημερίδα κατηγορεί τον ηγέτη του CHP ότι συνεχίζει μια «εκστρατεία καταγγελιών στο εξωτερικό», χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Παπανδρέου ως μέρος μιας διεθνούς απόπειρας σπίλωσης της κυβέρνησης και της χώρας, υπερτονίζοντας τη φράση του Οζέλ:
«Τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο Ερντογάν τις κλείνει με ένα φτυάρι».
Η Ακσάμ συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα, γράφοντας:
«Αυτή τη φορά ο Οζέλ κατέφυγε στην Ελλάδα», υπονοώντας πως η αντιπολίτευση στρέφεται πλέον σε παραδοσιακούς “αντιπάλους” της Τουρκίας για να εξασφαλίσει πολιτική νομιμοποίηση και διεθνή στήριξη. Το δημοσίευμα σημειώνει την υποστήριξη Παπανδρέου στους Ιμάμογλου και Οζέλ, οι οποίοι, όπως επαναλαμβάνει το δημοσίευμα, «συνελήφθησαν για διαφθορά».
Σε πιο ειρωνικούς τόνους, το κανάλι Haber7 γράφει:
«Ευχές από τον Οζγκιούρ Οζέλ στο ‘καρντάσι’ Γιώργο: Ήταν οι πρώτοι που άκουσαν τις φωνές μας», προσδίδοντας σκωπτική χροιά στην αδελφική σχέση που, όπως υποστηρίζουν, καλλιεργεί η τουρκική αντιπολίτευση με την Ελλάδα. Η εφημερίδα παρουσιάζει την κίνηση του Οζέλ ως απόδειξη «υποταγής» σε ξένες δυνάμεις.
Τέλος, η ιστοσελίδα Άνκαρα Μασασί αναπαράγει τις δηλώσεις του Παπανδρέου, με τίτλο «Πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: Είμαστε περήφανοι για τον Εκρέμ», παρουσιάζοντας το θετικό μήνυμα στήριξης στον Ιμάμογλου με υπαινικτικό τρόπο, σχεδόν σαν πρόκληση προς το ερντογανικό κατεστημένο.
Γιώργος Α. Παπανδρέου: Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας
«Είμαι εδώ, όχι μόνο ως Έλληνας πολίτης, όχι μόνο ως φίλος του Τουρκικού λαού, αλλά και ως θερμός υποστηρικτής της δημοκρατίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μου προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου, προς όλους όσοι έχουν συλληφθεί άδικα και φυσικά προς τον δικό σας αγώνα για τη δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Άγκυρα, χωρίς να αποφεύγει την επίκληση του παρελθόντος και μάλιστα επί θητείας του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ο Παπανδρέου υπενθύμισε το κοινό πολιτικό του βηματισμό με τον Ισμαήλ Τζεμ, για να επαναφέρει το αίτημα για μια «ευρωπαϊκή Τουρκία».
«Για πολλά χρόνια της ζωής μου εργάστηκα για τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία – από την εποχή του Ισμαήλ Τζεμ – και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί βαθιά την ειρήνη και τη συνεργασία με τον Τουρκικό λαό.
Γνωρίζω ότι και ο τουρκικός λαός επιθυμεί τη συνεργασία και την ειρήνη με την Ελλάδα.
Αυτό όμως που επίσης ελπίζουμε να δούμε – και γνωρίζω πως είναι το όραμά σας, η ελπίδα σας, ο αγώνας σας -, είναι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια δημοκρατική Τουρκία. Γι’ αυτό και ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Υπερβαίνει τα σύνορα. Είναι ένας κοινός σκοπός που μας ενώνει όλους».
Έκκληση για απελευθέρωση Ιμάμογλου
Κεντρικό σημείο της δήλωσης αποτέλεσε η δημόσια στήριξη προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τους συνεργάτες του. Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε την κράτησή του «ασυνήθιστη και άδικη» και προέβαλε την πρόταση για δημόσια και διαφανή δίκη.
«Ποιο είναι το έγκλημα του Εκρέμ; Το ότι άγγιξε τις καρδιές και τα μυαλά των πολιτών της Τουρκίας με ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της χώρας του.
Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη μας προς εκείνον, προς την οικογένειά του και προς όλους όσοι έχουν συλληφθεί, πολλοί από αυτούς νέοι άνθρωποι, φοιτητές, συνάδελφοί του, σύμβουλοι και συνεργάτες του.
Υπάρχει ένα αίτημα, το οποίο κατανοώ ότι προέρχεται απευθείας από τον Εκρέμ Ιμάμογλου – ένα αίτημα που αξίζει σοβαρή προσοχή. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και άδικο να φυλακίζεται κάποιος πριν από τη δίκη του.
Ο ίδιος και όλοι όσοι συνελήφθησαν άδικα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα.
Εάν η δίκη προχωρήσει και κατανοώ ότι ο Εκρέμ δεν αντιτίθεται σε αυτήν, έχει ζητήσει να είναι πλήρως διαφανής. Έχει μάλιστα προτείνει να μεταδοθεί τηλεοπτικά, ώστε όλοι να δουν την αλήθεια.
Υποστηρίζω πλήρως αυτό το αίτημα και καλώ την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της διαφάνειας και να απελευθερώσει άμεσα εκείνον και όλους όσοι κρατούνται άδικα.
Και πάλι, εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου προς τον Εκρέμ, προς εσάς, κύριε Πρόεδρε, και προς όλους όσοι στην Τουρκία αγωνίζονται για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.
Στήριξη χωρίς παρεμβάσεις
Ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε οποιαδήποτε διάθεση καθοδήγησης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον ίδιο τον τουρκικό λαό.
«Αγαπητέ πρόεδρε, δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι πρέπει να κάνετε. Δεν είμαστε εδώ για να παρέμβουμε στο έργο σας, διότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται να γίνει.
Είμαστε εδώ – και εγώ προσωπικά είμαι εδώ, για να στηρίξουμε τις αποφάσεις σας και τον αγώνα σας για δικαιοσύνη, για κοινωνική ευημερία, για δημοκρατία. Για μια καλύτερη, ισχυρότερη και ελπιδοφόρα Τουρκία».
Αναγνώριση και εμπιστοσύνη στην ηγεσία Οζέλ και Ιμάμογλου
Η ομιλία ήταν και προσωπική – γεμάτη επαίνους για την πολιτική δράση των ηγετών του CHP.
«Γνωρίζω τον προσωπικό σας αγώνα, αγαπητέ μου φίλε. Τον έχω δει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη συμμετοχή σας στη Σοσιαλιστική Διεθνή και μέσα από την ηγεσία σας στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Ηγείστε υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, αγωνίζεστε για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη γνήσια δημοκρατία. Εσείς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου συνεχίζετε τις καλύτερες παραδόσεις της Τουρκίας, ενώ εργάζεστε για να την οδηγήσετε σε ένα φωτεινό μέλλον.
Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, κύριε Πρόεδρε. Είμαστε υπερήφανοι για τον Εκρέμ. Είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα του Τουρκικού λαού – γιατί ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας.
Είναι ο αγώνας ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό. Και διεξάγεται εδώ, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στις πλατείες της Αθήνας, στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όλοι μας αγωνιζόμαστε για να δούμε τη δημοκρατία όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά να ανθίζει. Μόνο τότε μπορούμε να χτίσουμε δίκαιες, ειρηνικές και ανθεκτικές κοινωνίες», κατέληξε.