Σοβαρό ζήτημα γνησιότητας των τριών βίντεο της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, τα οποία κατατέθηκαν από την εταιρία interstar δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών με τα 57 θύματα δεδομένου ότι λείπουν κρίσιμα μεταδεδομένα, θέτει ο ειδικός πραγματογνώμονας του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών 2023, Μανώλης Παπαδάκης. Την ίδια στιγμή σοκ προκαλεί η αναφορά των πραγματογνωμόνων των οικογενειών ότι ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά την τραγωδία, οι πιθανότητες να επαναληφθεί παραμένουν στο 78%.
Σε ό,τι αφορά τα βίντεο, ο κ. Παπαδάκης, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και εξειδικευμένος στην επεξεργασία εικόνας και βίντεο, ο οποίος συνδέθηκε τηλεφωνικά και μίλησε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης μαζί με τεχνικούς συμβούλους οικογενειών θυμάτων, υπογράμμισε πως από το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) λείπουν κρίσιμα μεταδεδομένα.
«Το βασικό είναι ότι η ΔΕΕ ενώ έκανε έρευνα διαπίστωσε μόνο τη διαδρομή των βίντεο από το στικάκι στον σέρβερ της εταιρίας, αλλά δεν υπάρχει σύνδεση με φυσικό μέσο καταγραφής, δηλαδή τα καταγραφικά. Επίσης αποτελεί σοβαρή παράλειψη ότι δεν έχει στείλει τα μεταδεδομένα των βίντεο», ανέφερε. Εξήγησε πως κάθε βίντεο έχει μία εισαγωγη προσθέτοντας πως όλα τα γνήσια βίντεο έχουν πολύ πλήρη μεταδεδομένα: «Τα τρία που παραλάβαμε εμείς από το στικάκι και είναι απόλυτα πιστά αντίγραφα δεν έχουν μεταδεδομένα με ημερομηνία που να πιστοποιεί πότε λήφθηκαν. Οι ημερομηνίες είναι πλαστογραφημένες σε 00.00.00. Αν ήταν όλα τέλεια η ΔΕΕ θα είχε δώσει τα μεταδεδομένα. Εάν ήταν γνήσια θα είχαν μεταδεδομένα οπότε εδώ δημιουργείται ένα τεράστο θέμα για τη γνησιότητά τους», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης συμπληρώνοντας πως μαζί του διερευνά το θέμα μια ολόκληρη ομάδα ειδικών, η οποία σε περίπου τρεις εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά της καθώς «πρόκειται για μια πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδρομή», όπως είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνέντευξη τύπου προκειμένου να δώσει απαντήσεις ως προς τα πορίσματα των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών στον απόηχο του φιάσκου των προηγούμενων ημερών με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, από το οποίο «μπαινόβγαινε» το κεφάλαιο της πυρόσφαιρας με αποτέλεσμα να προκληθεί μία τεράστια σύγχυση.
«Το κράτος εξαφάνισε κρίσιμα στοιχεία ώστε να μη βγει ποτέ η αλήθεια στο φως», ανέφερε η κυρία Καρυστιανού. Κάνοντας μια αναδρομή της τελευταίας διετίας του Γολγοθά των οικογενειών, επεσήμανε: «Εμείς κατηγορούμαστε από την κυβέρνηση για σκόπιμη απόκρυψη της αλήθειας, ενώ οι υπουργοί που ευθύνοντα για το έγκλημα βρίσκονται ακόμα μέσα στη Βουλή». Η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως η νέα «κρατική παρέμβαση» ήρθε πριν λίγες μέρες όταν «το κράτος στράφηκε εναντίον του εαυτού του αυτή τη φορά επειδή έβγαζε στο φως κάποιες αλήθειες που δε βολεύουν, αλλά είναι αδύνατο να αμφισβητηθούν. Σύγχυση πάνω στη σύγχυση σπέρνουν αμφιβολίες και διχασμό για να εμπλέξουν στο δικό τους έγκλημα την κοινωνία. Να πείσουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι και στην τελική όλοι φταίμε. Αλλά πρόκειται για επικοινωνιακά τερτίπια που βγάζουν μάτι και δεν πείθουν. Θάβουν με τόνους ψέματα και λάσπης τους συγγενείς και την ίδια τη δικαιοσύνη».
Ερωτηθείσα για τις διαφορές στις απόψεις μεταξύ οικογενειών θυμάτων, η κυρία Καρυστιανού ανέφερε ότι σέβονται τη γνώμη όλων ξεκαθαρίζοντας πως «Εμείς δεν είμαστε χημικοί μηχανικοί. Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες. Η επιστήμη είναι μία. Η αλήθεια είναι μία και θα βγει τελικά. Σαφώς και είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε τον ίδιο πόνο. Δεν μπορώ να κρίνω κανέναν, πολλώ δε μάλλον έναν άνθρωπο που έχει βιώσει ο,τι έχω βιωσει κι εγώ», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του Δημήτρη αποκάλυψε ότι έως και σήμερα έχει ζητήσει δύο φορές εκταφή του παιδιού του, αλλά του απαγορεύουν να την κάνει: «Ποιός είναι ο λόγος; Εμείς πήραμε τα παιδιά μας σε πράσινες σακούλες. 27 παιδιά κάηκαν ζωντανά από την έκρηξη, Μόνο οι γονείς από την Παλαιστίνη μπορούν να μας καταλάβουν επειδή κι εκείνοι παίρνουν τα παιδιά τους σε σακούλες».
Τουλάχιστον 78% οι πιθανότητες να συμβεί αντίστοιχο δυστύχημα
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τις παλινωδίες γύρω από το ζήτημα της πυρόσφαιρας και των αιτίων της δημιουργίας της, τόσο ο Μάρκος Χρυσός, Διπλ. Χημικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MΒΑ ΕΕΔΕ και πραγματογνώμονας Επικίνδυνων Μεταφορών όσο και ο Νικος Κάρναβος, Χημικός Μηχανικός, και πρώην επικεφαλής τμήματος ποιοτικού ελέγχου των ΕΛΠΕ ξεκαθάρισαν για ακόμα μία φορά ότι βάσει των δεδομένων που οι ίδιοι μελέτησαν δεν υπάρχει περίπτωση να ευθύνονται τα έλαια σιλικόνης.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κάρναβου ότι ακόμα και σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την τραγωδία, η πιθανότητα να ξανασυμβεί ένα αντίστοιχο δυστύχημα είναι τουλάχιστον 78%!
«Σύμφωνα με την ανάλυση ρίσκου που πραγματοποιήσαμε, οι πιθανότητες να συμβεί ατύχημα το 2023 ήταν 78%, ενώ με άλλο μοντέλο εκτοξεύονταν στο 99,8%! Τι έχει γίνει μεχρι σήμερα; Υπάρχει μια υπόσχεση ότι το 2027 τα τρένα θα είναι ασφαλή άρα και σήμερα είμαστε τουλάχιστον στο 78% πιθανότητα να ξανασυμβεί δύο χρόνια μετά τα Τέμπη», ανέφερε.
Οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι σημείωσαν πως δεν υπήρχαν σημάδια βραχυκυκλώματος και κάλεσαν όσους καταλήγουν σε πορίσματα τηλεοπτικά «να μπουν στη βάσανο να τα γράψουν σε ένα φύλλο χαρτί και να τα καταθέσουν. Μπορούμε να τους τα απορρίψουμε παράγραφο παράγραφο», τόνισαν.
Βάσει της δικής τους διερεύνησης και των στοιχείων που παρουσίασαν: «Είναι αδιαμφισβητητο ότι υπήρχε καύσιμο που έκαψε τους ανθρώπους και κακώς οι επιστήμονες βγαίνουμε στα κανάλια αντί να κάτσουμε σε ένα τραπέζι. Ετσι λειτουργεί η επιστήμη».
Χαρακτήρισαν φαιδρή τη θεωρία για το φρέον με τον κ. Κάρναβο να αμφισβητεί ξεκάθαρα τις αναλύσεις που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους και έχουν ενταχθεί στη δικογραφία τονίζοντας ότι έχουν κατατεθεί χειρόγραφα με μία μονογραφή – μουντζούρα, όπως ανέφερε.
Εξήγησαν ότι εντοπίστηκε ξυλόλιο 0,35 mg/kg, δηλαδή 400 φορές πάνω από το φυσιολογικό, όταν το όριο για τις απορρυπάνσεις εδαφών είναι 0,00092. «Και το θεωρούν φυσιολογικό» ανέφερε ο κ. Κάρναβος. Προσέθεσε ότι από τις αναλύσεις εντοπίστηκαν υδρογονάνθρακες, ακόμα και χλωριψμένοι που μπορούν να υποδηλώνουν διαλύτες και επικίνδυνα απόβλητα σε μεγάλες ποσότητες: «Μιλάμε για 70,80%, όχι για 5-10%».