A votre Sante Mikis είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής που θα φιλοξενηθεί στην Gallery Desmos στο Παρίσι σε επιμέλεια Ρέας Σπανού και Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στις 7μμ στον χώρο της gallery παρουσία πολλών φίλων της πόλης του φωτός και πολλών συμμετεχόντων και από την πόλη μας.
Τα πιο δημοφιλή μου τραγούδια στην Ελλάδα τα έχω γράψει στο Παρίσι διηγείτο συχνά στους φίλους του ο δικός μας Μίκης Θεοδωράκης. Η πόλη του φωτός ήταν αγαπημένος σταθμός διαμονής για εκείνον. Με αφορμή λοιπόν του γεγονότος της ανακήρυξης του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού το 2025 έτος Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά το καλλιτεχνικό ταξίδι.
Για αρχή τα ακούσματα γίνονται εικόνες, οι εικόνες συναίσθημα και το συναίσθημα χρώμα. Το χρώμα με το οποίο ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά χρησιμοποιώντας τη δική του χρωστική παλέτα, αποτυπώνει στον καμβά το δικό του εικονογραφημένο τραγούδι. Μια σχέση νότας και πινέλου και ευχόμενοι A votre santé, Mikis. Είναι το κείμενο των επιμελητών που συνοδεύει το καλαίσθητο τεύχος της έκθεσης.
Η Δρ Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικός τέχνης _Ε.Κ.Π.Α αναφέρει στο τεύχος τα εξής: «Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι μπροστά σε μια διαμάχη κατά την οποία διακυβεύονται οι πιο υψηλές αξίες της ανθρωπότητας και του πολιτισμού»…τα λόγια του Πάμπλο Πικάσο μάς ξεδιπλώνουν την πολυμορφική ιδιοσυγκρασία του διαχρονικού δημιουργού υφασμένη μέσα από το κοινωνικό και πολιτικό καλειδοσκόπιο των γεγονότων της εποχής του. Το 2025, έτος αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη, έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες και μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες στην ιστορία του ελληνισμού, αποτελεί την πηγή έμπνευσης, έκφρασης και αφιέρωσης των εικαστικών έργων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.
Πρόκειται για ένα ζωγραφικό ορατόριο, μια υμνωδία που ωθεί τα όρια της καλλιτεχνικής διαδικασίας προς νέα εδάφη, αποδομώντας τον περιορισμό και την ψευδαίσθηση της σταθερής ταυτότητας των εννοιών υπέρ ενός πιο ανοιχτού, λιγότερο καθορισμένου νοήματος. Καταρρίπτοντας σκόπιμα το αυτονόητο, δημιουργείται μια κατάσταση χάους ή κρίσης, ένα διαταραγμένο αλλά γόνιμο πεδίο όπου κατακερματισμένα μέρη μπορούν να ανακατασκευαστούν σε νέους δεσμούς και αναδύσεις.
Πρόκειται για μια δημιουργική εικαστική «αλχημεία» εμπνευσμένων δημιουργών, ένα παιχνίδι συνειρμών και αντιπαραθέσεων, ένα κάλεσμα να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε νέες δομές, διατυπώσεις, αφηγήσεις, με όπλα τις μουσικές αυθεντίες, την αποδόμηση και την ανακατασκευή της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Αξιοποιείται μια πρακτική που μέσα από προσχεδιασμένους τρόπους και ιδέες μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα γνωστά, για να αποκαλύψουμε νέες καινοτόμες δυνατότητές τους.
Ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και μια από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας, ο Μίκης Θεοδωράκης συνθέτει εμπνευσμένα ποιητικά έργα, όπως το «Άξιον Εστί», τη «Δραπετσώνα», την «Όμορφη Πόλη» -πρώτο από τα τέσσερα έργα που μελοποίησε από την ποιητική συλλογή “Λιποτάκτες” του αδελφού του, Γιάννη, το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα της μουσικής του συμβολής –τα οποία αποτελούν σημείο αφετηρίας στο εικαστικό ταξίδι των εμπνευσμένων καλλιτεχνών της έκθεσης.
Με όπλο την αποδόμηση οι δημιουργοί μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξαναδιαβάσουμε το νοηματικό βάθος των συνθέσεών του, να εξετάσουμε εκ νέου κάθε πτυχή τους σε σχέση με τις κοινωνικές και πολιτικές προσλαμβάνουσες στο σήμερα, να επαναπροσδιορίσουμε τη δυναμική έννοια της μουσικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χρησιμοποιούν την αποδόμηση για να δημιουργήσουν ένα αξιακό σοκ, να αναμοχλεύσουν τις βεβαιότητες και να αναγκάσουν τον παρατηρητή να αναρωτηθεί. Έτσι, διερχόμενος μέσα από μια ιλιγγιώδη αμφισβήτηση της αναξιόπιστης ολισθηρότητας των αντιλήψεών του, απελευθερώνεται μπροστά στο θεατή, με τρόπο οξύμωρο και μαγικό, ο εξερχόμενος μουσικός παλμός της ανακάλυψης και ο ελαφρύς ίλιγγος του άβατου μιας νέας ανεξερεύνητης αλλά γνώριμης εικαστικής διαδρομής.
Οι καλλιτέχνες από την Ελλαδικό χώρο και από την πόλη μας που συμμετέχουν είναι οι: Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Αργυριάδης Γιάννης, Γαργάλα Μαρία, Γιολδάση Τασία, Γκέκα Άννα, Διαμαντή Δέσποινα, Ευαγγέλου Παναγιώτα, Καραδόντου Βάσω, Κυριαζή Άννα, Κωστοπούλου Μαρία, Μελανού Ευδοξία, Μπαρμπούτση Ελευθερία (Έλντα), Ντούφα Ζωή, Παλάνης Χρήστος, Παναγοπούλου Βασιλική, Παπαγιάννη Ελένη, Παπαιωάννου Βασιλική, Παπαχρήστου Φωτεινή, Πατάκη Κασσιανή, Πούλκου Ιωάννα, Ράπτη Τζένη, Σαλαμάνη Μαρία, Σαπουνά Αγγελική, Σούκου Ζαχαρούλα, Τζιαμάνη Ραφαέλα, Τζίκα Αικατερίνη, Τσιαντούλα Γιαννούλα, Φιλλίπου Ιωάννα, Φουρλάμη Ειρήνη, Χαρούλης Δημοσθένης και Χελιδωνά Σοφία.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι 26 Απριλίου μέχρι 15 Μαιου στην Desmos, 14 Rue Vandamme Paris ενώ για την έκθεση συνεργάστηκαν οι Θεανώ Στεφανίδου (μετάφραση), Βασίλειος Ντάμπλης (ψηφιακή μετατροπή) και Μιχάλης Σαμπάνης (μουσική επιμέλεια).