Της Ειρήνης Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress
Αυξάνονται οι καταγγελίες που πλέον καταφτάνουν καθημερινά όχι μόνο στις κατά τόπους υπηρεσίες μα και στο υπουργείο Υγείας και αφορούν σε υγειονομικά προβλήματα και ανθυγιεινές καταστάσεις που οφείλονται στον αυξημένο αριθμό περιστεριών σε αστικές περιοχές, ενώ στο κάδρο μπαίνουν κυρίως τα πουλιά που διαβιούν ελεύθερα, αλλά – κατά περίπτωση – και εκείνα που εκτρέφονται εντός του αστικού ιστού.
Ασυνεννοησία των υπηρεσιών μα και αδυναμία ή αδιαφορία από πλευράς ιδιοκτητών καταγράφεται στο ρεπορτάζ της LarissaPress, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, με τις παρεμβάσεις στο κέντρο να «μετατοπίζουν» το πρόβλημα περιφερειακά, καθώς σμήνη περιστεριών κινούνται σε «απάγκια» και οικοδομές, δημιουργώντας ζητήματα στους ενοίκους.
«Η δυσωδία όταν βρέχει ή κατά τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ανυπόφορη, δεν τολμάμε να ανοίξουμε παράθυρο, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και σε εξωτερικές μονάδες θέρμανσης και ψύξης, όπου φωλιάζουν τα πουλιά», περιγράφει στη LP παθούσα, που είδε το σπίτι της να πλημμυρίζει, αφού τα περιττώματα των πουλιών «φράκαραν» τα σιφώνια, με τα νερά μιας δυνατής βροχής να μπαίνουν ορμητικά στον χώρο της.
Πλήθος τα παραδείγματα σε σημεία της Λάρισας που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (πάρκα, πλατείες, κτήρια και μνημεία), όπου και παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάστασης μεγάλων πληθυσμών ελεύθερων περιστεριών δημιουργώντας ανθυγιεινές εστίες, σημαντικά προβλήματα καθαριότητας, αλλά και φθοράς κτηρίων και μνημείων, με τα φωτογραφικά στιγμιότυπα να μιλούν από μόνα τους.
Σε ένα μάλλον «θολό» τοπίο πάντως το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι για την εξάλειψη των προβλημάτων αυτών οι αρμόδιοι για το χώρο φορείς (Δήμοι, διαχειριστές του χώρου) οφείλουν:
· Να καθαρίζουν τους ρυπασμένους χώρους με τη συχνότητα που απαιτείται ώστε οι χώροι να είναι απαλλαγμένοι από ακαθαρσίες και περιττώματα.
· Να καθαρίζουν τους ελεύθερους χώρους και να συλλέγουν τα αστικά απόβλητα με συχνότητα και μέσα κατάλληλα (π.χ. κλειστοί κάδοι) ώστε να περιορίζεται η διαθέσιμη τροφή για τα περιστέρια.
· Να ενημερώνουν τους πολίτες μέσω κάθε πρόσφορου μέσου ώστε να μην ταΐζουν τα περιστέρια.
· Να χαρτογραφήσουν τις περιοχές που εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα και να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των περιστεριών εφόσον απαιτείται.
Τέλος, αναφορικά με την δυνατότητα εκτροφής περιστεριών εντός αστικού ιστού διευκρινίζεται ότι περιστέρια μπορούν να διατηρούνται εντός αστικού και ημιαστικού ιστού μόνο στις περιοχές όπου αυτά χρησιμοποιούνται ως οικόσιτα, μετά από την έκδοση της σχετικής απόφασης Περιφερειάρχη και εφόσον τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται σε σχετική Υγειονομική Διάταξη.