Να λάβει η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Τσοκάνης:
Πληθαίνουν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι βιοπαλαιστές μελισσοκόμοι και τα οποία καθιστούν δυσμενείς τις προοπτικές επιβίωσής τους.
«Οι δασικές πυρκαγιές (σε Αττική, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά Έβρου κ.ά) και οι πλημμύρες (σε Θεσσαλία κ.ά) οδήγησαν σε τεράστιες καταστροφές, η ανομβρία σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε έλλειψη ανθοφορίας —επομένως και γύρης, με αποτέλεσμα τη μηδενική ή εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή. Για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν οι μελισσοκόμοι της Θάσου, για πρώτη φορά στα χρονικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο μειωμένης παραγωγής.
Επιπλέον, η ασυνήθιστη και μεγάλη έξαρση της παρουσίας μελισσοφάγων παρεμποδίζει την εργασία των μελισσοσμηνών και επίσης προκαλεί απώλειες σε βασίλισσες κατά το στάδιο αναπαραγωγής.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση στο 100% της εκάστοτε ζημιάς, ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων. Παράλληλα, με βάση ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, το σύστημα ασφάλισης στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των παραγωγών, ενώ οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ – αρωγή) —που δεν αποτελούν παρά ένα πενιχρό βοήθημα— υπόκεινται σε σειρά περιορισμών.
Σε ό,τι αφορά δε το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα 5.2 για την ανασύσταση, ύστερα από τις μεγάλες καταστροφές (Daniel, πυρκαγιές), του μελισσοκομικού – κτηνοτροφικού κεφαλαίου, η υλοποίησή του ακόμα εκκρεμεί, δύο σχεδόν χρόνια μετά την εξαγγελία του από την κυβέρνηση.
Τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, δεν έχει προβλεφθεί καμία αναπροσαρμογή στην ενίσχυση που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι για το πετρέλαιο, η κυβέρνηση αρνείται σε όλους τους αγρότες το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, αντίστοιχο με αυτό που έχουν εξασφαλισμένο οι εφοπλιστές, ενώ καμία συζήτηση δεν γίνεται από το Υπουργείο για την εξασφάλιση της αναγκαίας επιδότησης σε ζωοτροφές – μελισσοτροφές.
Οι αθρόες, ελέω ΚΑΠ, εισαγωγές μελιού μέσω “ενδοκοινοτικού” εμπορίου αλλά και από “τρίτες” χώρες, οι ελλιπείς έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι, έχουν ως αποτέλεσμα οι έμποροι–εισαγωγείς να διακινούν ανεξέλεγκτα φθηνό εισαγόμενο ακόμα και νοθευμένο “μέλι”, πολλές φορές ως ελληνικό, σε τιμές κάτω του εγχώριου κόστους παραγωγής.
Η χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ με κριτήριο την έκταση και όχι με βάση την πραγματική γεωργική παραγωγή και το πραγματικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο, όπως διεκδικεί το αγροτικό κίνημα, έχει σαν αποτέλεσμα των αποκλεισμό από αυτές των μελισσοκόμων.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:
– για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και μελισσοκομικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους, μελισσοφάγους, ξηρασία – ανομβρία, ασθένειες και νόσους,
– για τη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων έναντι των παραπάνω κινδύνων,
– για τη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτών – μελισσοκόμων με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία κ.ά.,
– για να εξασφαλιστεί πλήρης έλεγχος του συνόλου του εισαγόμενου μελιού και να περιοριστούν τα φαινόμενα “ελληνοποιήσεων”, νοθείας και πώλησης του κάτω από το κόστος της εγχώριας παραγωγής,
– για να αρθεί ο αποκλεισμός των μελισσοκόμων από τις άμεσες ενισχύσεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για επιδότηση επικονίασης και παράταση του βιολογικού προγράμματος στους ήδη ενταγμένους μελισσοκόμους».