Ο Έλον Μασκ και η τεχνητή νοημοσύνη συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών για τη φήμη των εταιρειών, όπως αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα που επικαλείται ο Guardian. Επικεφαλής δημοσίων σχέσεων προειδοποιούν τις επιχειρήσεις να μην συνδέουν το brand τους, κυρίως με τον πολωτικό σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συσχέτιση με τον πολυεκατομμυριούχο σύμβουλο της κυβέρνησης του Τραμπ, Έλον Μασκ, αλλά και η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι δύο από τους πιο σίγουρους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να βλάψουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με την νέα αυτή έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων διεθνώς. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από μια εκτίμηση που διενεργήθηκε από το Global Risk Advisory Council, του οποίου προήδρευσε η επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης μικρών επιχειρήσεων επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, Ιζαμπέλ Γκούζμαν.
Σχεδόν το 30% μιας ομάδας 117 ειδικών που προέρχονται από 17 διαφορετικές χώρες και 58 κλάδους -μεταξύ των οποίων πρώην αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι των ΗΠΑ- ανέφεραν ότι όσοι ευθυγραμμίζονται με τον Μασκ ή ακόμα γίνονται στόχος του δισεκατομμυριούχου, σίγουρα τραβούν τα βλέμματα στην αγορά, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.
Αυτό οφείλεται σε πολλά εξίσου γεγονότα: από την τεράστια δωρεά στον Ντόναλντ Τραμπ πριν τις εκλογές και τις βίαιες περικοπές του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και του προσωπικού από το λεγόμενο Doge, μέχρι την «αμφιλεγόμενη πανταχού παρουσία του στα ΜΜΕ».
Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που υποδηλώνουν έντονη αποδοκιμασία της εργασίας που έχει κάνει ο Μασκ για τον Τραμπ. Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο αποκάλυψε ότι το 60% των Αμερικανών ψηφοφόρων βλέπει με κακό μάτι τον τρόπο με τον οποίο ο επιχειρηματίας και το Doge «αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Η μετοχή της Tesla έχει καταρρεύσει εν μέσω των αντιδράσεων, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Μασκ θα απομακρυνθεί σταδιακά από την εξέχουσα θέση που καταλαμβάνει εντός της κυβέρνησης Τραμπ.
«Ο αντίκτυπος της σύνδεσης με σημαίνοντα πρόσωπα στο σημερινό έντονα διχασμένο περιβάλλον δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά με έναν βαθιά πολωτικό ηγέτη όπως ο Μασκ», γράφει η Γκούζμαν συνοψίζοντας τα όσα αποκαλύπτουν τα ευρήματα της έρευνας.
Τεχνητή νοημοσύνη: Σοβαρό πρόβλημα τα deepfakes και τα fake news
Ωστόσο, μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τα brands είναι η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, περιλαμβανομένης «της δημιουργίας deepfakes, της παραπληροφόρησης και άλλων ανήθικων εφαρμογών που προκαλούν ζημιά ή χειραγωγούν τη δημόσια αντίληψη», σύμφωνα με την έρευνα. Τέτοιου είδους χρήση της τεχνολογίας, για προβολή και άλλους σκοπούς, φέρεται να θεωρήθηκε «ως η πιο πιθανή αιτία για αρνητική προσοχή» εκ μέρους των καταναλωτών.
Ανώνυμο μέλος του συμβουλίου φέρεται να δήλωσε: «Εάν οι εταιρείες δεν κατανοήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και δεν βρουν τρόπο να τη διαχειριστούν, μπορεί να έχει απίστευτα αρνητικά αποτελέσματα ενδεχομένως μη αναστρέψιμα».
«Τα δεδομένα αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί. Υποδεικνύουν τις πολύπλοκες επικοινωνιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συνεχώς οι επιχειρήσεις», εξηγεί η Γκούζμαν.