Του Άγγελου Προβιά
Βρεθήκαμε στην συνοικία του Πέρα Μαχαλά όπου με χαρά μας υποδέχθηκε, φορώντας ένα γνήσιο μπουφάν χειριστή, ο κ. Κώστας Κουρούκας, αερομοντελιστής διεθνούς φήμης όπου κατά καιρούς η συλλογή του έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Μ.Μ.Ε. Κι αυτό επειδή έχει μετατρέψει έναν όροφο της οικίας του σε χώρο «στάθμευσης» χιλιάδων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με έμφαση, στα αγαπημένα του Φάντομ.
Ο Λαρισαίος αερομοντελιστής που πλέον μετράει 273 αεροπλάνα κατηγορίας Φάντομ και στο σύνολο πάνω από 1000 μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών αναφέρει στην LarissaPress πως στόχος του είναι ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει ένα Μουσείο για τους λάτρεις του αερομοντελισμού, ενώ για την προβολή του έργου του έχει δημιουργήσει πρόσφατα και λογαριασμό στην πλατφόρμα του TikTok απαριθμώντας πάνω από 20.000 likes στα βίντεο του.
«Στόχος μου τα επόμενα χρόνια είναι ο χώρος που βλέπετε να αλλάξει ριζικά και να τεθούν οι βάσεις ώστε να γίνει ένα βιώσιμο Μουσείο Αερομοντελισμού.Θέλω ακόμη να κάνω μια μεγάλη συλλογή με τα Ελληνικά Φάντομ, τα Αμερικάνικα του Βιετνάμ, μια άλλη με Ελληνικά μονοθέσια και διθέσια F-16 από όλες τις μοίρες και τέλος μια συλλογή με μοντέλα όλης της Ελληνικής Αεροπορίας» υπογράμμισε ο κος Κουρούκας.
Ο λάτρης του Αερομοντελισμού μας μετέφερε στο δωμάτιο που φυλάει τα εκλεκτά κομμάτια και μας μίλησε μεταξύ άλλων για τις διακρίσεις από την συμμετοχή των μοντέλων του σε διάφορες εκθέσεις.
Εμείς, θαυμάσαμε το βραβευμένο F4 Phantom, το ιδιαίτερο μοντέλο γαλανόλευκου χρώματος καθώς επίσης και την μοναδική 12αδα των Φάντομ στον κόσμο αποτελούμενη από αεροσκάφη διαφόρων χωρών.
«Η πρώτη μεγάλη έκθεση που έχω συμμετάσχει έγινε το 2014 στην Καρδίτσα με 700 εκθέματα, εκεί ένα μοντέλο F4 Phantom πήρε το χρυσό βραβείο με τον τίτλο best of show ενώ μετάλλια απέσπασαν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη που εκτέθηκαν. Από την άλλη πλευρά, το γνωστό γαλανόλευκο Phantom, 200ο στην σειρά, που αναπαριστά στοιχεία της Ελληνικής Ιστορίας είχε εκτεθεί για πρώτη φορά σε δημόσια θέα στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου αλλά η επίσημη εμφάνιση του έγινε στην τηλεόραση σε εκπομπή της ERT3. Είμαι ωστόσο ανοιχτός στο να εκτεθεί οπουδήποτε μου ζητηθεί. Παρακάτω βλέπετε δυο μακέτες με την μοναδική στον κόσμο 12αδα των Φάντομ που αποτελείται από αεροσκάφη διαφόρων χωρών, ένα έργο ξεχωριστό που μου πήρε τουλάχιστον 3 χρόνια για να το υλοποιήσω…».
Έπειτα κατευθυνθήκαμε στον πάνω όροφο όπου ο κος Κουρούκας διατηρεί το εργαστήρι συναρμολόγησης των αγαπημένων του αεροσκαφών.Εκεί το πρώτο πράγμα που αντιληφθήκαμε είναι ότι «χάνεσαι» κυριολεκτικά στην πληροφορία του χώρου.
Από τα εκατοντάδες ανέγγιχτα κουτιά με μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών, μέχρι τους κόφτες, τις κόλλες και τα χρώματα τα οποία συνθέτουν μια γωνία έμπνευσης και δημιουργίας που σίγουρα απαιτεί πολύ χρόνο ενασχόλησης και φυσικά πολλά έξοδα.
«Ο συγκεκριμένος χώρος είναι το εργαστήρι μου, πολλά από τα κουτιά όπως βλέπετε δεν έχω προλάβει καν να μπω στην διαδικασία της συναρμολόγησης και σκοπεύω άμεσα να βάλω ράφια για να αναβαθμιστεί η γενική εικόνα..Ο χρόνος που έχω αφιερώσει μέχρι στιγμής είναι απερίγραπτος και η όλη διαδικασία απαιτεί αρκετή προσοχή και λεπτομέρεια ενώ τα έξοδα αγγίζουν οκταψήφιο ποσό… Δεν μετανιώνω όμως…»
Το 250ο Φάντομ, το 300αρι και ο Ηνίοχος
Στο τέλος της συζήτησης ο κος Κουρούκας έκανε μια ξεχωριστή μνεία στο επετειακό Φάντομ υπ αριθμό 250 αλλά και το επερχόμενο 300αρι ενώ αναφέρθηκε και στην εμπειρία του με την γνωστή άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος».
«Σημαντικός στόχος είναι η ολοκλήρωση του 250ου Φάντομ και φυσικά το 300αρι. Μπορεί βέβαια να το έχω περάσει σε αριθμούς αλλά για κάποιους λόγους το 250ο έμεινε πίσω. Το συγκεκριμένο έχει πάνω του το μπλε χρώμα του Αιγαίου και σε τρία σημεία διάκοσμο επετειακό ενώ το 300αρι θα είναι μια έκπληξη που θα αποτελεί μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.» επισήμανε ο Λαρισαίος αερομοντελιστής.
Σχετικά με την εμπειρία του από τις έξι συμμετοχές στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» επισήμανε ότι «η Εθνική άσκηση γίνεται εδώ και 10 χρόνια στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα. Πρώτη φορά πήγα το 2016 με σκοπό να δω τα Φάντομ αλλά το μεγάλο μου κίνητρο τότε ήταν να δω την δεύτερη μεγάλη μου αγάπη το F15 που στάθμευε εκείνη την περίοδο στην Αγγλία… Είναι μια εκπληκτική εμπειρία καθώς βλέπεις τύπους αεροσκαφών που δύσκολα μπορείς να δεις από κοντά, βλέπεις τα δικά μας αεροσκάφη, έρχεσαι σε επαφή με χειριστές από άλλες χώρες και μπορείς να αποκτήσεις και τα συλλεκτικά σήματα της εκάστοτε άσκησης…»
Του ευχηθήκαμε τα καλύτερα και αναμένουμε το Μουσείο.