ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας – Θ. Μπιάλας // LarissaPress
Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Παπουτσή
Συνεπείς εδώ και χρόνια στο ραντεβού τους με τους κατοίκους της Γυρτώνης οι πελαργοί, που παρά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών έκαναν την εμφάνισή τους στην κοινότητα.
Πανέμορφες οι εικόνες των πουλιών, που και φέτος δεν έκρυψαν την… προτίμησή τους για το πλέον γνωστό στέκι τους, το κονάκι Παπαγεωργίου, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η μετονομασία του σε «κονάκι των πελαργών», καθώς στα ερείπιά του φωλιάζουν κάθε χρόνο δεκάδες πελαργοί.
Αγαπημένο πουλί των ντόπιων οι πελαργοί και αρμονική η συνύπαρξή τους, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές του Πλουτάρχου στο “Περί Ίσιδος – Οσίριδος”, στην αρχαία Θεσσαλία τιμούσαν τους πελαργούς διότι σε περίοδο που εμφανίστηκαν στη γη πολλά φίδια οι πελαργοί τα εξολόθρευσαν και ως εκ τούτου νομοθετήθηκε όποιος σκοτώνει πελαργό να εξορίζεται.
Θυμίζουμε πως ο λευκοπελαργός, από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της ελληνικής ορνιθοπανίδας, έρχεται την άνοιξη για να φωλιάσει, ομορφαίνοντας με την παρουσία του τα χωριά και τις αγροτικές περιοχές, με τη φωλιά του να χτίζεται στα υψηλότερα διαθέσιμα σημεία (καμινάδες, καμπαναριά, κ.λπ.) των εδαφών αναπαραγωγής.
Ο πελαργός θεωρείται από τους πιο δεινούς ταξιδευτές μεγάλων αποστάσεων, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες εκμεταλλεύεται τα θερμά ανοδικά ρεύματα για τις μεταναστεύσεις του, έχει συνδεθεί δε με πλήθος θρύλων και παραδόσεων και αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπητά πτηνά των ανθρώπων της υπαίθρου.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η συνεχής οικοδόμηση κτηρίων έχουν οδηγήσει στη σταδιακή εκτόπισή του από τις κατοικημένες στις πιο ανοικτές και απομακρυσμένες από τον οικιστικό ιστό περιοχές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συνεργεία της ΔΕΗ βοηθούν τα πουλιά, στήνοντας ειδικές βάσεις για να χτίσουν εκεί τις φωλιές τους.