Με τη φράση «το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί έναν ασφαλή βατήρα», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην εξειδίκευση των μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα, μαζί με άλλες πέντε χώρες στην Ευρωζώνη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Δανία και Λουξεμβούργο), είχαν καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η στέγη είναι δικαίωμα όχι πολυτέλεια, είτε για κύρια είτε για φοιτητική κατοικία, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης με πρώτο την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο, είτε πρόκειται για κύρια είτε για φοιτητική στέγη. Δεν συμφέρει να μην δηλώνουν ολόκληρο το μίσθωμα του ενοικίου γιατί κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα καθώς το ενοίκιο επιστρέφεταιι με βάση τη φορολογική δήλωση, ανέφερε.
Ποιοι οι δικαιούχοι για το επιπλέον ενοίκιο
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Για τον άγαμο φτάνει τις 20.000 ευρώ ετησίως, για τους έγγαμους τα 28.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Δηλαδή 948.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης κάλεσε τους ενοικιαστές να δηλώνουν το πραγματικό ενοίκιο που πληρώνουν.
Το μέγιστο ενοίκιο θα είναι 800 ευρώ προσαυξημένο με 50 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή μια οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει επιπλέον ενοίκιο τον χρόνο 900 ευρώ.
Εισοδηματικά κριτήρια: Θα είναι αυτά που έχουν οριστεί για το «Σπίτι μου 2»
Το σύνολο της περιουσίας των δικαιούχων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Για την επιστροφή ενοικίου στις φοιτητικές κατοικίες δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο
Ποιοι ωφελούνται με το επιπλέον ενοίκιο
948.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 1.280.000 φορολογούμενοι, υπολογίζεται ότι θα είναι δικαιούχοι του μέτρου.
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 80% των ενοικιαστών στη χώρα.
Το συνολικό ετήσιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 250 ευρώ
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, το επίδομα των 250 ευρώ θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες με κριτήρια.
Οι δικαιούχοι θα είναι:
άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα έχει ετήσιο κόστος 360 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα των 250 ευρώ θα είναι αφορολόγητο.
Εισοδηματικό κριτήριο έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία 200.000
Για έγγαμους 26.000 ευρώ και περιουσία 300.000
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη των οικογενειών είναι δικαιούχοι επιδομάτων το λαμβάνουν και οι δύο.
Δικαιούχοι είναι 1,157.000 συνταξιούχοι, συνολικά πάνω από 1,440.000 πολίτες.
«Το πλεόνασμα δεν είναι το άθροισμα των φόρων, όπως θα πει η αντιπολίτευση. Έρχεται από τρεις πηγές. Πρώτον από την πατάξη της φοροδιαφυγής. Δεύτερον από την ανάπτυξη της οικονομίας με αύξηση της απασχόλησης. Και τρίτον από εξοικονόμηση κρατικών δαπανών», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι είναι λάθος ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης για άθροισμα φόρων ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, έχει μειώσει 72 φόρους και 20 έμμεσους.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Αναφερόμενος στην αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χώρα θα διαθέτει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει υλοποιηθεί έως σήμερα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι τα μεγάλα έργα αποτελούν ανάχωμα σε καιρούς αβεβαιότητας και εμπορικού πολέμου.
Από πού προέρχεται το πλεόνασμα
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Θάνος Πετραλιάς επεσήμανε ότι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο πλεόνασμα ήταν οι εξής:
Περιορισμός της φοροδιαφυγής,
μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης
εξοικονόμηση κρατικών δαπανών
αύξηση αμοιβών εργασίας