«Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ τα θεμέλια έτσι ώστε να μηδενίσουμε τις πιθανότητες για μία καθίζηση» σημείωσε τούρκος καθηγητής γεωφυσικής
Ακόμα και σεισμό 7,5 Ρίχτερ μπορεί να αντέξει η Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον τούρκο καθηγητή γεωφυσικής, Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν.
Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα κτίρια της Κωνσταντινούπολης και έχει επιβιώσει από δεκάδες σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος σεισμός του 1999 που αποτέλεσε μία από τις καταστροφικότερες στιγμές της Τουρκίας.
«Όπως ξέρετε η Αγιά Σοφία είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα στην Κωνσταντινούπολη και το άλλο είναι οι Καμάρες που βρίσκονται στο Σαράτσχανε. Όπως κι η Αγία Σοφία έτσι και οι Καμάρες έχουν χτιστεί πάρα πολύ καλά με προοπτικές να αντέξουν σε ενδεχόμενους σεισμούς, είπε αρχικά ο Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
«Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ τα θεμέλια έτσι ώστε να μηδενίσουμε τις πιθανότητες για μία καθίζηση. Και σε περίπτωση που γίνει σεισμός 7,5 ρίχτερ η Αγία Σοφία δεν πρόκειται να πέσει», προσέθεσε.
Επίσης, εδώ και δύο χρόνια, μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Καχραμανμαράς το 2023, έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες αντισεισμικής θωράκισης της Αγίας Σοφίας, όπως και άλλων μεγάλων κτηρίων στην Κωνσταντινούπολη.
«Υπάρχει και ένα άλλο σύστημα στην Αγία Σοφία που έχουν κάνει για να την παρακολουθούν αν υπάρχει καθίζηση, αν υπάρχει δεξιά αριστερά, μία μετακίνηση και ένα άλλο σύστημα που παρατηρεί τη γεωφυσική κατάστασή της», είπε ακόμα ο καθηγητής γεωφυσικής.
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης του τρούλου της Αγίας Σοφίας, ένα έργο που στόχο έχει την αντισεισμική θωράκιση του βασικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού. Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών
Οπως σημείωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη, Κώστας Καντούρης, «οι επιστήμονες φοβούνται για την Αγιά Σοφία. Κατάρρευση ενός τμήματος του τρούλου, καθώς στηρίζεται, όπως αναφέρουν στους δύο ημισφαιρικούς θόλους που φαίνεται ότι αυτοί έχουν ζητήματα στατικότητας. Όμως τονίζεται πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα καθώς οι συγκεκριμένοι θόλοι ενισχύονται με τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται στο αρχαιότερο εν λειτουργία κτήριο της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα, όπως λένε οι επιστήμονες, μιλούν για μία από τις πιο ισχυρές κατασκευές που υπάρχει στην Πόλη».
«Έλληνες, οι οποίοι μίλησαν στο ΕΡΤΝews είπαν ότι ανησυχούν και αυτοί. Ωστόσο θεωρούν ότι θα στηριχθεί η Αγιά Σοφία, όπως πράγματι γίνεται και γιατί και εδώ ο κόσμος λέει ότι το κτήριο της Αγίας Σοφίας ενισχύεται διαρκώς και το προσέχουν οι τοπικές Αρχές. Από την άλλη, οι σεισμολόγοι προβληματίζονται ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, όμως παρατηρούν προσεκτικά το φαινόμενο και τονίζουν το γεγονός ότι το 95% των μετασεισμών από τους 266 που σημειώθηκαν συγκεκριμένα, καταγράφηκαν αμέσως μετά τον κύριο σεισμό, όπως και ότι η ενέργεια από τη δόνηση διοχετεύτηκε μόνο στη μια πλευρά του ρήγματος. Και όλα αυτά ενώ οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν τους ελέγχους, σε μια προσπάθεια που εξήρε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την πλευρά του εξαπέλυσε και επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους γιατί όπως είπε εργαλειοποιούν τους σεισμούς. Έκανε λόγο για καιροσκόπους», προσέθεσε.