Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και αρμόδιων φορέων, αλλά και με έντονο άρωμα Θεσσαλίας, λόγω Μετεώρων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης η παρουσίαση του έργου ΒΙΑΣ (Βιοποικιλότητα στους Αρχαιολογικούς Χώρους), αποτέλεσμα συνεργασίας των υπουργείων Πολιτισμού – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Το έργο ΒΙΑΣ συνιστά μια ολιστική προσέγγιση του πολιτιστικού τοπίου, εξετάζοντας τη σύνθετη αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης, ενώ στόχος του είναι η ανάδειξη της μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση μιας ενιαίας ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού της τοπίου, προχώρησε στο έργο, με τους παραπάνω εμπλεκόμενους να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση για την καταγραφή της βιοποικιλότητας σε συνολικά 20 εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και ανάμεσά τους τα Μετέωρα, που ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Σημειώνεται ότι το έργο ΒΙΑΣ ανέδειξε πάνω από 10.000 είδη χλωρίδας και πανίδας στους 20 αρχαιολογικούς χώρους που εξετάστηκαν, εκ των οποίων πλέον των 4.000 είναι μοναδικές καταγραφές, με τα ευρήματα να καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των αρχαιολογικών χώρων στη διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ολοκληρωμένων στρατηγικών προστασίας και ανάδειξής τους.
Τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην έντυπη έκδοση – δημοσίευση, με την επιμέλεια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία των ειδών χλωρίδας και πανίδας που καταγράφηκαν στους 20 αρχαιολογικούς χώρους του προγράμματος, καθώς επίσης και χρήσιμες εισαγωγικές πληροφορίες για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες των χώρων αυτών, από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε παράλληλα στην ανάπτυξη δίγλωσσης ιστοσελίδας με το σύνολο του υλικού.
Το πρόγραμμα ΒΙΑΣ λειτούργησε πιλοτικά, ανοίγοντας τον δρόμο για ανανέωση και επέκταση της συνεργασίας, καθώς ήδη βρίσκεται υπό σχεδιασμό το Πρόγραμμα ΒΙΑΣ ΙΙ.
Ε.Π.