Του Άγγελου Προβιά
Με αυτό το ερώτημα να περιπλανιέται στο κεφάλι μου τελείωσα το πρώτο επεισόδιο της 7ης σεζόν της Βρετανικής σειράς «Black Mirror» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix.
Αν και ο ντόρος στα ΜΜΕ γίνεται για το δεύτερο επεισόδιο της συγκεκριμένης σεζόν, η πρώτη «γεύση» από το επεισόδιο με τίτλο «Common People» θα λέγαμε ότι είναι κατά κύριο λόγο πικρή, όσον αφορά την τροπή που παίρνει σταδιακά η τεχνολογία στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Η σειρά «Black Mirror» (για όσους δεν την γνωρίζουν) πραγματεύεται κυρίως τις σκοτεινές πλευρές της τεχνολογίας και τον αντίκτυπο της στην κοινωνία και στην ανθρώπινη ψυχολογία. Κάθε επεισόδιο είναι αυτοτελές, με διαφορετικούς χαρακτήρες, σκηνικό και πλοκή, αλλά όλα έχουν κοινό παρονομαστή την τεχνολογία και τη σχέση μας με αυτή.
Κατά καιρούς η σειρά έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης καθώς πολλά από τα επεισόδια που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν ήταν προφητικά για τις εκφάνσεις που θα πάρει η τεχνολογία στις μέρες μας με ιδιαίτερη ακρίβεια στις προβλέψεις της.
Στο επεισόδιο με τίτλο «Common People» μια δασκάλα που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με τον σύζυγό της, καταρρέει ξαφνικά στην τάξη. Οι γιατροί ανακαλύπτουν ότι πάσχει από έναν μη εγχειρήσιμο όγκο στον εγκέφαλο. Ο σύζυγος , απελπισμένος, δέχεται την πρόταση της εταιρείας τεχνολογίας Rivermind, η οποία προσφέρει μια πειραματική θεραπεία: αντικαθιστούν τον όγκο με συνθετικό ιστό που λειτουργεί μέσω των server της εταιρείας. Η θεραπεία είναι δωρεάν, αλλά απαιτεί μηνιαία συνδρομή για να διατηρηθεί η λειτουργία της συζύγου του.
(Προσοχή spoilers!)
Η συνδρομή στην εταιρεία Rivermind με σκοπό η σύζυγος του πρωταγωνιστή να διατηρηθεί στην ζωή μου θύμισε σε ένα βαθμό την συνδρομή που βάζουμε, παραδείγματος χάριν, στην πλατφόρμα του Spotify με σκοπό να απολαύσουμε την μουσική μας.
Και γιατί κάνω αυτό τον παραλληλισμό;
Γιατί και στην συνδρομή στο Spotify όταν δεν πληρώνουμε την premium συνδρομή και έχουμε το βασικό πακέτο είμαστε αναγκασμένοι να «υποστούμε» τις διαφημίσεις και γενικά δεν έχουμε την πλήρη λειτουργία των υπηρεσιών που προσφέρει η πλατφόρμα.
Αυτό συνέβαινε και στην κοπέλα η οποία πλήρωνε την συνδρομή της στην Rivermind όπου για να μην μεταδίδει τα διαφημιστικά μηνύματα του server αλλά και να μπορεί να μετακινηθεί εκτός εμβέλειας έπρεπε να δαπανεί μεγάλα ποσά για την premium και μετέπειτα την lux συνδρομή καθώς το βασικό πακέτο δεν ήταν αρκετό.
Πώς όμως πλήρωνε ένας μέσος εργαζόμενος όπως ο πρωταγωνιστής τα υπέρογκα ποσά της συνδρομής με σκοπό να μείνει εν ζωή ή σύζυγός του;
Εδώ το «Black Mirror» ξετυλίγει ένα ακόμη σκοτεινό κουβάρι που απεικονίζει τον σύζυγο να μεταδίδει livestream σε πλατφόρμα όπου θεατές δαπανούν μεγάλα ποσά με σκοπό ο streamer, δηλαδή ο σύζυγος, να κάνει αρρωστημένα πράγματα για να ικανοποιήσει τις «ορέξεις» των θεατών, φυσικά από καθαρή ανάγκη για να κρατήσει ζωντανή την σύζυγό του…(Κάποτε τέτοιου είδους πρακτικές χρησιμοποιούσαν streamers αποκλειστικά και μόνο στο deep web ίσως όμως στο μέλλον όλα αυτά να διακινούνται ελεύθερα στο surface web;!)
Δυσοίωνο λοιπόν το μέλλον αν ποντάρουμε ότι και το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι ακριβή στις προβλέψεις του…