Μπορεί το θέμα των Τεμπών να μην είναι στην επικαιρότητα όπως ένα μήνα πριν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα κάνει το ίδιο λάθος με την προηγούμενη φορά θεωρώντας πως είναι… λήξαν. Αντιθέτως, τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, τη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και την ενιαία εποπτεία του συνόλου του σιδηροδρομικού δικτύου.
Πλατφόρμα θα καταγράφει όλες τις εντολές των σταθμαρχών και τις κινήσεις των αμαξοστοιχιών, οι υπάλληλοι θα περνούν τεστ ίδια με εκείνα των πιλότων, όσοι παραβαίνουν τους κανόνες θα απολύονται.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εφαρμογής με την ονομασία Railway.gov.gr που θα αποτελεί το νέο Ψηφιακό Μητρώο Σιδηροδρομικών Δεδομένων. Σήμερα όλες οι εντολές μεταξύ σταθμαρχών γίνονται ή προφορικά ή σε χαρτιά. Η πλατφόρμα θα καταγράφει online κάθε κίνηση σε όλη την Ελλάδα ώστε, πρώτον, όλες οι εντολές των σταθμαρχών να είναι επίσημες και οι υπεύθυνοι να νιώθουν την… ευθύνη αφού θα καταγράφονται και, δεύτερον, σε επόμενο χρόνο, σε περίπτωση λάθους η επίσημη καταγραφή να μπορεί να οδηγήσει στη διόρθωση του λάθους ή ακόμα και σε κυρώσεις όταν το λάθος είναι σοβαρό, χωρίς να αναζητούνται ηχητικά ντοκουμέντα ή χειρόγραφα για το πώς έγινε μια διαδικασία. Η πλατφόρμα θα καταγράφει ακόμα τον γεωεντοπισμό των τρένων με ακρίβεια –λειτουργία που θα είναι δημόσια ώστε να τη βλέπουν και οι πολίτες–, αλλά και όλα τα δεδομένα των δρομολογίων σε όλη τη χώρα: από την ώρα που ξεκίνησαν μέχρι πού σταμάτησαν. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη χαρτογράφηση της κίνησης των τρένων.
Επαναπατρισμός στελεχών
Ενα ακόμα νέο στοιχείο που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι πως θα προβλέπονται απολύσεις για όποιον παραβαίνει τους κανόνες ασφαλείας, οι οποίες πλέον θα καταγράφονται μέσω της πλατφόρμας που προαναφέρθηκε. Με δεδομένο πάντως ότι αρμόδια για τους υπαλλήλους είναι η εταιρεία Hellenic Train, το κράτος θα ζητάει από την εταιρεία την απόλυση, και αν δεν συμμορφώνεται, τότε θα υπάρχουν κυρώσεις στην επιχείρηση. Ενα ακόμα στοιχείο που δουλεύει το τελευταίο διάστημα ο αν. υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων του εξωτερικού που εργάζονται σε υψηλές θέσεις σε ξένους σιδηροδρόμους. Η χαρτογράφηση έχει καταγράψει περί τα 70 στελέχη. Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών λένε πως αν το ελληνικό κράτος καταφέρει να πείσει για επαναπατρισμό το 1/10 αυτών των στελεχών θα είναι επιτυχία, με δεδομένο ότι οι μισθοί που θα παίρνουν στην Ελλάδα, παρότι θα είναι πάνω από τον μέσο όρο, θα εξακολουθούν να είναι μικρότεροι από αυτούς του εξωτερικού.
Από εκεί και πέρα προβλέπεται ακόμα η δημιουργία ενός νέου Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας του ΟΣΕ που θα λειτουργεί σε τρεις φάσεις: πρώτον, θα βλέπει με ακρίβεια πώς κινούνται τα τρένα μέσω του γεωεντοπισμού που προαναφέρθηκε, δεύτερον, θα χτυπάει alarm σε περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος ώστε να γίνουν άμεσα οι επικοινωνίες που πρέπει και, τρίτον, σε εύλογο χρονικό διάστημα, αν ο κίνδυνος παραμένει, θα έχει την ευθύνη να δώσει εντολή για ακινητοποίηση του τρένου. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, είναι να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Ενα ακόμα στοιχείο που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο είναι πως οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, όσοι ήδη υπηρετούν και όσοι θα μπουν στο μέλλον, θα υπόκεινται σε αυστηρότατους πλέον ψυχομετρικούς ελέγχους σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είναι αυτό που θα αναλάβει να ελέγξει τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι θα υπόκεινται πλέον σε έλεγχο που θα είναι ίδιος με εκείνον των πιλότων, που αποτελεί το ανώτατο επίπεδο τεστ σε ετοιμότητα, πνευματική διαύγεια και ψυχική υγεία. Ακόμα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει προϊστάμενο αμαξοστοιχίας, Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου και θέσπιση ενιαίων κανόνων κυκλοφορίας.