Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Απριλίου ο νέος κύκλος συναντήσεων των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Τη συνάντηση διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, ενώ στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση συμμετείχαν Πρέσβεις, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιποί αξιωματούχοι των δύο χωρών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής αντιπροσωπείας ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, ο οποίος από την πλευρά της Άγκυρας συμμετέχει σε όλα τα τραπέζια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν ανασκόπηση της εφαρμογής των αμοιβαίως συμφωνημένων δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το 2025 και συζήτησαν τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2026. Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα».
Προγραμματισμός για τα ΜΟΕ του 2026
Σύμφωνα με πληροφορίες του in η συνάντηση κύλησε πολύ ομαλά, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στον προγραμματισμό για το τι θα κάνουν το 2026.
Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο in ήταν σειρά συναντήσεων υψηλόβαθμών αξιωματούχων, από το επίπεδο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μέχρι και των διοικητών ταξιαρχίας, όπως έγιναν και την προηγούμενη χρονιά, από το επίπεδο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έως και του διοικητή ταξιαρχίας.
Συναντήσεις ανώτατων αξιωματικών των δύο χωρών
Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές οι συναντήσεις στο επίπεδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ όπως και την προηγούμενη φορά θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο πολυμερούς συνάντησης σε τρίτη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι ανώτατοι αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως πχ οι Αρχηγοί Στόλου, προγραμματίζεται να ανταλλάξουν επισκέψεις ο ένας στη χώρα του άλλου.
Παράλληλα θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αθλοπαιδιές και εκπαιδεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, με συμμετοχή σε πολυεθνικά σεμινάρια ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία και είναι ανοιχτά για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πολλών χωρών.
Η σημασία των ΜΟΕ
Ακόμα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του in γίνονται προσπάθειες για ένα αριθμό Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών που αποσπώνται σε Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα, πχ σε ΝΑΤΟικές ή πολυεθνικές μονάδες, να κάνουν και μαθήματα ελληνικών και τουρκικών.
Όπως τόνιζαν στο in πηγές με γνώση των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των ΜΟΕ, το σημαντικό είναι πως όσα συμφωνούνται πραγματοποιούνται όλα στο ακέραιο. Χωρίς εντάσεις και οι συναντήσεις κάθε φορά προχωρούν όλο και πιο ομαλά, με αυτή τη συνάντηση να είναι η τέταρτη που λαμβάνει χώρα με την ίδια σύνθεση.
Το επόμενο ραντεβού θα είναι στην Τουρκία, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και όλους όσους συμμετέχουν να τονίζουν ότι τα ΜΟΕ δεν είναι διαπραγμάτευση, ούτε μπαίνουν σε ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά και τις όποιες διαφωνίες ή τη διαφορά των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο το γεγονός ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται και με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.